Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι  δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου κατά την άφιξη του στα κατεχόμενα από τις ΗΠΑ για το Κυπριακό αλλά και για ενδεχόμενη “υποψηφιότητα” στις παράνομες προεδρικές εκλογές, ο σταδιακός αφανισμός των άγριων γαϊδουριών αλλά και η λίμνη στο κατεχόμενο Καπούτι, η οποία αποτελεί παράδεισο για τα μεταναστευτικά πουλιά είναι μερικά από τα θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Χάθηκαν στην Τουρκία”, αναφέρεται στην περίπτωση της μικρής 8χρονης Άννα Νεργκίζ Κωνσταντίνου, της οποίας χάθηκαν τα ίχνη και η οποία πιστεύεται ότι έχει απαχθεί από τον ίδιο της τον πατέρα της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2005 ο Κούρδος Μεχμέτ Σιρίν Τανρίβερντι νυμφεύτηκε με Ε/κ με την οποία και απέκτησε την Άννα. Τον περασμένο Αύγουστο τα τρία μέλη της οικογένειας επισκέφτηκαν τους Κούρδους συγγενείς του Τανρίβερντι στην πόλη Νουσαϊμπίν (Νίσιβις) της Τουρκίας. Όπως γράφει η εφημερίδα, ο πατέρας απήγαγε την κόρη του και έφυγε για το Ερμπίλ του Ιράκ ενώ η μητέρα επιστρέφοντας στην Πάφο προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία αφού ο Τανρίβερντι είναι κάτοχος και κυπριακού διαβατηρίου και ταυτότητας. Αλλού γράφει ότι σάλος στους κόλπους της “αστυνομίας” προκάλεσε η είδηση ότι ο γαμπρός της “βοηθού αρχηγού αστυνομίας” Περβίν Γκιουρλέρ είναι απατεώνας με πλαστές επιταγές με την Γκιουρλέρ να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι καμία σχέση δεν έχει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του γαμπρού της. Γράφει ακόμα ότι, σε διάσκεψη Τύπου ο “υποψήφιος” για τις παράνομες προεδρικές εκλογές Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στο όραμα του για τα κατεχόμενα και είπε ότι θα ήθελε ένα ψευδοκράτος ανεξάρτητο από την Τουρκία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Μεγάλη ασέβεια”, προβάλλει

ένα μόνο θέμα στο πρωτοσέλιδό της, την επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και γράφει ότι ασέβεια προκαλεί το πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου και ακολούθως επίσκεψη στον τάφο του πρώην ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η παράλειψη του Ντεμιρέλ να επισκεφτεί τον τάφο του πρώτου ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ προκαλεί ερωτηματικά αφού όλοι οι επίσημοι, όπως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι επισκέφτηκαν και τίμησαν τον Κιουτσιούκ. Ο λόγος που η εφημερίδα κάνει λόγο στην παράλειψη αυτή και το προβάλλει ως μοναδικό πρωτοσέλιδο θέμα είναι γιατί ο ιδρυτής της εφημερίδας είναι ο Φαζίλ Κιουτσιούκ. Γράφει ακόμα ότι η δικαιολογία που δόθηκε από αρμοδίους ότι ο Ντεμιρέλ είναι ηλικιωμένος και δεν μπορεί να περπατήσει το δρόμο προς τον τάφο, ο οποίος βρίσκεται σε λόφο στην περιοχή Λευκωσίας, δεν είναι πειστικός αφού ο Ντεμιρέλ χθες επισκέφτηκε τάφο “αγωνιστών” και χρειάστηκε να περπατήσει μεγάλη απόσταση.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Κρίση `γαμπρού` στη γενική αστυνομική διεύθυνση” γράφει ότι σκάνδαλο ξέσπασε στο “αρχηγείο αστυνομίας” των κατεχομένων όταν η “βοηθός αρχηγός αστυνομίας” Περβίν Γκιουρλέρ κάλυψε τον γαμπρό της, ο οποίος έχει εκδώσει ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 1,5 εκατ. τουρκικών λιρών (πέραν του μισού εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν υποψίες ότι η Γκιουρλέρ κάλυπτε τον γαμπρό της ενώ έπρεπε να τον συλλάβει. Η ίδια, σε ανακοίνωσή της, μέσω του δικηγόρου της, ανέφερε ότι δεν έχει ιδέα για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και τις δουλειές του γαμπρού της. Αλλού γράφει ότι τα άγρια γαϊδούρια στη χερσόνησο της Καρπασίας απειλούνται με αφανισμό αφού πεθαίνουν από την πείνα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ανέφερε επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ότι δεν έχει σκεφτεί ακόμα αν θα είναι “υποψήφιος” για τις παράνομες προεδρικές εκλογές αφού η προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Θα πρέπει να λυθούν οι διαφορές” αναφέρεται σε δηλώσεις Τ/κ ακαδημαϊκών στην εφημερίδα με κύριο θέμα το Κυπριακό. Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς, το Κυπριακό τον Οκτώβριο εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο και θα πρέπει για να αρθεί η στασιμότητα να γίνουν νέα βήματα. Σχετικά με τις “γεφυρωτικές προτάσεις” από τα ΗΕ, είπε ότι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για να αρθούν οι δυσκολίες και οι διαφορές. Γράφει ακόμα ότι η λίμνη που βρίσκεται στο κατεχόμενο Καπούτι, επαρχίας Μόρφου, αποτελεί  παράδεισο για μεταναστευτικά πουλιά ενώ τις ημέρες αυτές ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας εντόπισε και φλαμίνγκο. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα, ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έργλου αναφέρθηκε στις παράνομες προεδρικές εκλογές και είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι απόλυτα αφοσιωμένος στη διαδικασία για το Κυπριακό που δεν έχει σκεφτεί την πρόταση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας να είναι ο “υποψήφιος” του κόμματος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ο πονοκέφαλος του αρχηγού της `αστυνομίας`” αναφέρεται στην ανακοίνωση – απάντηση της “βοηθού αρχηγού αστυνομίας”, Περβίν Γκιουρλέρ, στο σκάνδαλο που ξέσπασε για υπόθεση ακάλυπτων επιταγών του γαμπρού της και στους ισχυρισμούς ότι τον καλύπτει. Σε ανακοίνωσή της,  σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στα επαγγελματικά του γαμπρού της και ότι δεν γνωρίσει για τις επαγγελματικές του σχέσεις ή υποθέσεις. Αλλού γίνεται αναφορά στις τ/κ συντεχνίες των εκπαιδευτικών και των δασκάλων, οι οποίες σε κοινή διάσκεψη Τύπου κατηγόρησαν τον παραιτηθέντα λεγόμενο υπουργό παιδείας Μουσταφά Αραμπατσίογλου ότι αποποιείται των ευθυνών του για τα προβλήματα στην παιδεία και ρίχνει τη μπάλα στις συντεχνίες, αφού ο ίδιος αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα προτίμησε να παραιτηθεί. Γράφει ακόμα ότι, την βδομάδα του Μπαϊραμιού αναμένεται να πραγματοποιηθούν 424 πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το παράνομο αεροδρόμιο πέρα των 65 με 70 χιλιάδων ταξιδιωτών. 


πηγη ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: