Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΕΥΧΟΣ 25

Το Εκδοτικό σημείωμα από το καινούργιο τεύχος (25ο) της Νέας Ευθύνης.
Ζούμε στο κράτος των εντυπώσεων και του θορύβου. Ο θόρυβος και η δίψα του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, είναι φαινόμενα ευθέως ανάλογα με την υποχώρηση των κριτηρίων. Κριτήρια υπάρχουν, όπου υπάρχει ισορροπία. Όπου δηλαδή, οι κοινωνίες σπουδάζουν το παρελθόν, συνομιλούν με τις συνιστώσες του, για να αποκρυπτογραφήσουν το παρόν και να χαράξουν το μέλλον. Στο πεδίο των λογοτεχνικών πραγμάτων ο θόρυβος καλπάζει. Με τρόποι τηλεοπτικό, όπως επιτάσσουν οι καιροί, διαμορφώνεται μια ΄΄αγορά΄΄ με θεμέλια στην άμμο της ημιμάθειας και της συναλλαγής.
Όσοι με στοιχειώδη αντανακλαστικά παρακολουθούν την εκδοτική παραγωγή στην πεζογραφία, στην ποίηση, στο δοκίμιο, εύκολα θα μπορούσαν να καταρτίσουν πίνακες με δείγματα της αδεξιότητας και της ανωριμότητας που προβάλλονται ως εμβριθής και καλλιτεχνικός λόγος. Συνήθως θορυβούν και αστυνομεύουν οι περισσότερο ατάλαντοι.
Εισοδεύοντας στον νέο ενιαυτό, συνοδεύουμε τις ευχές μας με την ελπίδα ότι δεν συμμετέχουμε στην κατάσταση την οποία περιγράψαμε.

Με το τεύχος 25 (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2014) του περιοδικού Νέα Ευθύνη το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, συμπληρώνεται ένας χρόνος ανανεωμένης περιόδου. Το τεύχος φιλοξενεί ποιήματα του Νάσου Βαγενά και εκτενή συνέντευξή του για την ποίηση και την κριτική. Οι νεοελληνιστές καθηγητές Μιχαήλ Πασχάλης και Θεοδόσης Πυλαρινός καταθέτουν τα πορίσματά τους για την ποίηση και την ζωή του Ανδρέα Κάλβου, ενώ ο καθηγητής Ευριπίδης Γαραντούδης αναφέρεται στην μελέτη της Επτανησιακής ποίησης κατά τον 19ο αιώνα. Στις μορφικές αναζητήσεις στην ποιητική έκφραση αναφέρεται το δοκίμιο του Δημήτρη Αρμάου, ενώ ο Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος καταγράφει καίρια και την περιπέτεια των μαχών που υπήρχαν πάντα γύρω από τους ΄΄τυφλοσούρτες΄΄ των φιλολογικών μαθημάτων. Η Μαρία Φραγκούλη μεταφράζει τρία ποιήματα του Αττίλιο Μπερτολούτσι και ο Γιώργος Βαρθαλίτης ποιήματα του Πόε και του Στήβενς. Η πεζογράφος Ελένη Λαδιά αναφέρεται στην ποίηση του Σικελιανού και ο Σωτήρης Γουνελάς διερευνά την σχέση της λογοτεχνίας με τις πηγές ενός βαθύτερου νοήματος. Ο πρέσβης Μάνος Μεγαλοκονόμος αναφέρεται στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, ενώ ποιήματα, δοκίμια και κριτικές εμπλουτίζουν το τεύχος. Ξεχωριστές είναι οι αναφορές στους προσφάτως εκδημήσαντες Εμμανουήλ Κριαρά (από τον Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλο) και Βύρωνα Λεοντάρη (από τον Αλέξη Ζήρα).
Το τεύχος στολίζεται με πίνακες του Γιώργου Χατζημιχάλη, ο οποίος μιλά για την ζωγραφική του, ενώ στο ύφος του μας εισάγει το κείμενο του Γιώργου Μυλωνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: