Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η ευθύνη της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς

Του Φοίβου Κλόκκαρη
Αντστρατήγου ε.α

Την ευθύνη για την ασφάλεια της ημικατεχόμενης για 40 χρόνια πατρίδας μας έχει η ΕΦ έναντι της πολιτείας. Στην ουσία υλοποιεί το δικαίωμα αυτοάμυνας του κράτους μας (άρθρο 51 καταστατικού χάρτη των ΗΕ), που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο οικοδόμησης ενός συστήματος ασφάλειας (ΕΦ, συμμαχίες, ΕΕ, οργανισμοί συλλογικής ασφάλειας).

Σήμερα η ΕΦ δεν έχει το απαιτούμενο επίπεδο μαχητικής ισχύος, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ΚΔ, να μην αποσύρει τα ισχυρά στρατεύματα κατοχής και τους παράνομους εποίκους, να επιδιώκει λύση τουρκοποίησης της Κύπρου, να διεκδικεί με την απειλή χρήσης βίας τα ενεργειακά αποθέματα της ΑΟΖ της ΚΔ και να εκδιπλώνει μια διαρκή επιθετικότητα εναντίον της.

Γιατί η ΕΦ δεν βρίσκεται στο απαιτούμενο επίπεδο μαχητικής ισχύος; Επειδή δεν έχει την απαιτούμενη ΗΘΙΚΗ και ΥΛΙΚΗ στήριξη της πολιτείας. Μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου δεν πιστεύει στην αξία της ΕΦ ως ουσιαστικού παράγοντα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να παραμεληθεί και υποβαθμισθεί το αξιόμαχό της. Πρακτική των κυβερνήσεων της ΚΔ είναι να μη διαθέτουν τις εισφορές του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για τον εξοπλισμό της ΕΦ, παρά τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας. Μόνο μικρό μέρος διατίθεται από τις εισφορές, που δεν επιτρέπει όμως τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ. Οι επιπτώσεις στα

μέσα, τα οπλικά συστήματα, το προσωπικό, το ηθικό και την εκπαίδευση είναι εμφανείς και επηρεάζουν δυσμενώς την εκπλήρωση της αποστολής της.

Πέραν αυτών των δυσχερειών και προβλημάτων, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε και σε κατάργηση μονάδων εκστρατείας και φυλακίων της γραμμής αντιπαράταξης μονομερώς, χωρίς να έχει μεταβληθεί η απειλή και χωρίς να έχουν γίνει νέοι εξοπλισμοί, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το αξιόμαχο της ΕΦ. Προβλήθηκε ως δικαιολογία για την κατάργηση η ανάγκη αναδιοργάνωσης της ΕΦ, αλλά η πραγματική αιτία ήταν η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών μείωσης της θητείας, που ήταν στόχος μεγάλης ψηφοθηρικής αξίας για την πρηγούμενη κυβέρνηση. Επειδή και η παρούσα κυβέρνηση έχει τον ίδιο στόχο, είναι χρήσιμο να επισημανθούν τα εξής:

· Οποιαδήποτε αναδιοργάνωση της ΕΦ πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την τουρκική απειλή που -όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά εντάθηκε- και στην ΑΟΖ της ΚΔ, την απαίτηση να ενισχυθεί η μαχητική ισχύς της ΕΦ, να καλυφθούν επιχειρησιακά κενά, ιδιαίτερα στον θαλάσσιο χώρο, και νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που μετατρέπεται και σε περιοχή παραγωγής ενέργειας.
· Δεν μπορεί να γίνει μείωση θητείας χωρίς προσλήψεις τουλάχιστον ισάριθμου μονίμου προσωπικού και εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων της ΕΦ.

Οι αποφάσεις για κατάργηση μονάδων και φυλακίων της ΕΦ ήσαν της πολιτικής ηγεσίας, η οποία παρουσίασε το θέμα ως απαίτηση του ΓΕΕΦ. Αυτό δεν είναι αληθές. Η απαίτηση ήταν της πολιτικής ηγεσίας και δυστυχώς συμφώνησε το ΓΕΕΦ, για λόγους που κρίνω σκόπιμο να μην αναφέρω. Η ευθύνη της στρατιωτικής ηγεσίας για την ασφάλεια είναι πολύ μεγάλη, γιατί αυτή είναι υπεύθυνη έναντι της πολιτικής ηγεσίας για το μείζον αυτό θέμα, που αφορά την επιβίωση του λαού και του κράτους μας. Οσάκις η στρατιωτική ηγεσία διαφωνεί με την πολιτική ηγεσία για σοβαρά θέματα ασφάλειας και τεκμηριώνει τη διαφωνία της, αλλά δεν εισακούγεται, η μόνη επιλογή που έχει είναι η παραίτηση. Αν αυτό συνέβαινε, ίσως να μη φθάναμε στην τραγωδία του Μαρί.

Η ηγεσία της ΕΦ πρέπει να θέτει υπεράνω όλων την ευθύνη της για την ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι η ομπρέλα προστασίας των πολιτών και της όσης απέμεινε εδαφικής ακεραιότητας της ΚΔ. Καμιά πολιτική σκοπιμότητα ή ατομικό συμφέρον δεν πρέπει να τίθεται υπεράνω αυτής της ευθύνης. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να εξετάζονται από την ηγεσία της ΕΦ σοβαρά θέματα που αφορούν το αξιόμαχό της, όπως η μείωση της θητείας, η κατάργηση μονάδων και φυλακίων της γραμμής αντιπαράταξης κ.ά. Δεν μνημονεύω τη σκέψη για αφαίρεση των επικρουστήρων από τα όπλα των εφέδρων. Είναι προδήλως τόσο άστοχη και επικίνδυνη, που εκφεύγει από κάθε όριο λογικής και σοβαρότητας για να τύχει σχολιασμού.


http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: