Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του νεοδιορισθέντα Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Εργκιούν Ολγκιούν για το Κυπριακό, οι αντιδράσεις των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους και το γεγονός ότι με κάθε καταιγίδα σημειώνονται καταστροφές λόγω των πλημμυρών  και η κρίσιμη κατάσταση της υγείας νεαρού, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ύστερα από χρήση συνθετικού ναρκωτικού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι τ/κ εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο “Τρία χρόνια είναι άφαντος” αναφέρεται στην υπόθεση του Γιουσούφ Κισά, ο οποίος αναζητείται για να ξεχρεώσει τα χρέη του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικογένεια Ζοραλί κατέφυγε στην δικαιοσύνη ώστε να εντοπιστεί ο Κισά, ο οποίος τους εξαπάτησε και τον οποίο αναζητούν εδώ και τρία χρόνια αλλά είναι άφαντος. Γράφει ακόμα ότι, οι βροχές των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών καταστημάτων με τους ιδιοκτήτες τους να ζητούν από την “κυβέρνηση” όπως επιτέλους βρει λύση στο θέμα του συστήματος για τα όμβρια ύδατα στα κατεχόμενα, για να μην πλημμυρίζουν κάθε φορά που  βρέχει. Αλλού αναφέρει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκατζίογλου ζήτησε από τον Σερντάρ Ντενκτάς να αναθεωρήσει την απόφασή του για διορισμό του Χαλίλ Ιμπραχίμ Ντογάν στη διεύθυνση του λεγόμενου θεατρικού οργανισμού των κατεχομένων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος γενικός διευθυντής την προηγούμενη του διορισμού του απολύθηκε από τη φυλακή στα κατεχόμενα, μετά
που εξέτισε ποινή μιας βδομάδας φυλάκισης για χρέη.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο “Οι Ε/κ έρχονται για ψώνια” αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ επιχειρηματία Οζάν Νταγλί στην εφημερίδα. Σύμφωνα με τον Νταγλί ότι οι Ε/κ προτιμούν τα κατεχόμενα για τα ψώνια τους αφού οι τιμές είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές. Ανέφερε ακόμα ότι λόγω της πίεσης που εξασκείται από τα ΜΜΕ ο αριθμός των Ε/κ πελατών έχει μειωθεί. Αλλού γράφει ότι, νέο κρούσμα με νεαρό χρήστη ναρκωτικών σημειώθηκε χθες στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο νεαρός χρησιμοποίησε τσιγάρο εμποτισμένο με το νέο συνθετικό ναρκωτικό μπονζάι και λίγο αργότερα διακομίστηκε στο τμήμα πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στην μονάδα ενταντικής θεραπείας σε νοσοκομείο των κατεχομένων. Γράφει ακόμα ότι ο ψεσινός ουρανός της Κύπρου φωτιζόταν από τις συνεχιζόμενες αστραπές δημιουργούντας από τη μια μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και από την άλλη ένα όμορφο πίνακα ζωγραφικής.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο “Οι βροχές λίγες, τα προβλήματα πολλά” αναφέρεται στις βροχές των τελευταίων ημερών που έχουν πλήξει κατεχόμενη Λευκωσία και Αμμόχωστο, και γράφει ότι παρόλο που δεν έχουν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις, εντούτοις τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι πολλά και οφείλονται κυρίως στις ανεπαρκείς υποδομές και στο πρόβλημα στο σύστημα για τα όμβρια ύδατα. Αλλού αναφέρεται στο συνθετικό ναρκωτικό μπονζάϊ,  το οποίο συνεχίζει να παρασέρνει προς το θάνατο πολλούς νέους, με νέο κρούσμα έναν 23χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα σε κωματώδη κατάσταση. Αναφέρεται ακόμα στο σκάνδαλο που ξέσπασε με το διορισμό του διευθυντή του λεγόμενου θεατρικού οργανισμού κατεχομένων, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ντογάν, ο οποίος διορίστηκε ενώ βρισκόταν στη φυλακή και με την απόλυσή του ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της “διεύθυνσης”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο “πρωθυπουργός” Οζκάν Γιοργκατζίογλου, σε δηλώσεις του είπε ότι ζήτησε από τον λεγόμενο αναπληρωτή πρωθυπουργό Σερντάρ Ντενκτάς, όπως αναθεωρήσει την απόφαση για τον διορισμό αυτό.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο “Είμαστε αποφασισμένοι για τις διαπραγματεύσεις” αναφέρεται στις δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Εργκιούν Ολγκούν στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο οποίος είπε ότι στόχος των συνομιλιών θα πρέπει να είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές εξίσου. Γράφει ακόμα ότι οι βροχές των τελευταίων τριών ημερών ήταν αρκετές για να πνίξουν τα κατεχόμενα αφού παντού επικρατεί χάος και καταστροφή. Η εφημερίδα συνοδεύει το σχετικό της δημοσίευμα με φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται αυτοκίνητο σταματημένο στη μέση του δρόμου ενώ το νερό φτάνει το ένα μέτρο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιοργαντζίογλου ο οποίος είπε  ότι το κόμμα του θεωρεί ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν και για το λόγο αυτό αντιπροσωπεία του ΡΤΚ κάνει επαφές με τα ε/κ κόμματα, ώστε να απευθύνει έκκληση να επιτρέψει η ε/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: