Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εσπεριδοκαλλιεργητές στα κατεχόμενα αλλά και οι καταγγελίες τους ότι η “κυβέρνηση” μένει άπρακτη, ο απόηχος του διορισμού του λεγόμενου διευθυντή του θεατρικού οργανισμού των κατεχομένων και οι δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος επικύρωσε τον διορισμό, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα παράνομα πανεπιστήμια αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λεγόμενος δήμος Αμμοχώστου, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Αν το γνώριζα δεν θα υπέγραφα” αναφέρεται στο σκάνδαλο που ξέσπασε με το διορισμό του διευθυντή του λεγόμενου θεατρικού οργανισμού κατεχομένων, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δηλώσεις του για το θέμα ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Σερντάρ Ντενκτάς, είπε ότι δεν γνώριζε ότι βρισκόταν στη φυλακή ο Ντογάν και αν το γνώριζε δεν θα υπόγραφε τον διορισμό. Αφού όμως έχει υπογράψει, ο διορισμός αυτός είναι “νόμιμος”. Αλλού γράφει ότι, πραγματοποιείται διαμαρτυρία από τρία συνδικάτα έξω από την λεγόμενη βουλή για τα δικαιώματα και τις αποζημιώσεις για τα δεδουλευμένα των πρώην εργαζομένων στις παράνομες αερογραμμές. Γράφει ακόμα ότι, η Τουρκία αντί να κτυπάει τους Τζιχαντιστές κτυπάει τους Κούρδους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Ο νότος είναι ικανοποιημένος με την κρίση” αναφέρεται σε δημοσκόπηση που έγινε στις ελεύθερες περιοχές και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 80% των ερωτηθέντων στηρίζουν την απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις, ενώ ποσοστό 26,2% απάντησε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι διευκολύνσεις που παρέχονται στους Τ/κ. Αλλού γράφει ότι, ακόμα ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο με την ονομασία Γκιοκτσέατα βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο αυξάνοντας τον αριθμό των πλοίων σε τρία. Αναφέρεται ακόμα σε λανθασμένες αποφάσεις και λανθασμένη πολιτική του “κράτους” σχετικά με την αγορά σιτηρών από την Τουρκία γεγονός που επηρεάζει τους κτηνοτρόφους και γεωργούς στα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Αν συνεχίσει με τον τρόπο αυτό ο `δήμος` Αμμοχώστου θα χρεοκοπήσει” γράφει ότι στα πρόθυρα χρεοκοπίας θα βρεθεί ο λεγόμενος δήμος Αμμοχώστου αφού παρά τις οικονομικές δυσκολίες εντούτοις συνεχίζει  την πρόσληψη υπαλλήλων ενώ σε δηλώσεις τους πολίτες της κατεχόμενης πόλης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον νέο “δήμαρχο”, ο οποίος οδηγεί τον “δήμο” με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία, όπως είπαν. Αλλού γράφει ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών κατέστρεψαν όχι μόνο υποστατικά και βιομηχανίες αλλά και τον καθεδρικό ναό Αγίου Νικολάου στην κατεχόμενη Αμμόχωστου (Τζαμί Λαλά Μουσταφά Πασά, όπως τον αποκαλούν οι Τ/κ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω της επικινδυνότητας αποφασίστηκε όπως ο ναός παραμείνει κλειστός για τους επισκέπτες. Αλλού αναφέρεται στην σύλληψη δύο Τούρκων, οι οποίοι με τζετ σκι ήρθαν στα κατεχόμενα με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια σειρά από ληστείες με την απειλή όπλου σε καζίνο  και μετά να επιστρέψουν στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που ήρθαν στα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Τα περιβόλια δημιουργήθηκαν στην βάση λανθασμένων πολιτικών” γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκονται οι εσπεριδοκαλλιεργητές στα κατεχόμενα αφού η “κυβέρνηση” και τα “αρμόδια” τμήματα μένουν άπρακτα μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εσπεριδοκαλλιεργητές, κατηγορούν τις “κυβερνήσεις” για λανθασμένες πολιτικές στο θέμα της καλλιέργειας εσπεριδοειδών, οι οποίοι τονίζουν παράλληλα ότι ο τομέας αυτός θα μπορούσε να αποβεί επικερδής για την οικονομία αν η “κυβέρνηση” είχε μια σωστή πολιτική. Αλλού γράφει ακόμα ότι, σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά θέλει ειλικρινά μια λύση στο Κυπριακό και είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών αν η ε/κ αποφασίσει να επιστρέψει.  Αλλού αναφέρεται στην αποφασιστικότητα των συντεχνιών Τουρκ-Σεν, Καμού-Σεν, ΚΤΑΜΣ και ΗΑΒΑ-ΣΕΝ να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα αλλά και να αποζημιωθούν οι πρώην εργαζόμενοι στις παράνομες τ/κ αερογραμμές.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Από τις επτά χιλιάδες στις εννέα χιλιάδες” αναφέρεται στην αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα παράνομα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την φετινή χρονιά το ποσοστό νεοεισερχομένων φοιτητών, μετά και τις κατατακτήριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί κατά 32% σε σχέση με το 2013. Αλλού κάνει αναφορά στην υπόθεση του λεγόμενου βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στη κατεχόμενη Κερύνεια, Αμπάς Σινάι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του και γράφει ότι θα συνέρθει η ολομέλεια της “βουλής” όπου θα ψηφίσει εάν θα γίνει δεχτή ή όχι η παραίτηση του. Γράφει ακόμα ότι, δυο υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονταν στο “κρατικό” νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συνελήφθησαν για παράνομη κατακράτηση των εσόδων από το τμήμα εγγραφών του νοσοκομείου.
- See more at: http://ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: