Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων όπως οι καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το “μυστικό” έγγραφο  του τουρκικού υπουργείου εσωτερικών για οδηγίες να δολοφονηθούν Κούρδοι στην Συρία αλλά και ο διορισμός του νέου πρύτανη του παράνομου πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Έγγραφο προδοσία” αναφέρεται “μυστικό και άκρως εμπιστευτικό” έγγραφο του τουρκικού υπουργείου εσωτερικών σύμφωνα με το οποίο δίνονται οδηγίες όπως δολοφονηθούν Κούρδοι στη Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στηρίζει την πιο βάρβαρη ισλαμική οργάνωση την ίδια στιγμή με έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ δίνονται οδηγίες όπως σταματήσουν τους Κούρδους, οι οποίοι εκπαιδεύονται για μαχητές του ΡΚΚ, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Η εφημερίδα δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της αντίγραφο της επιστολής. Αλλού γράφει ότι, στην θέση του πρύτανη του παράνομου πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής διορίστηκε ο Νετζτέτ Οσάμ. Αλλού αναφέρει ότι μετά την Σουηδία τώρα και οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν επί μιας πρότασης που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο `Σταμάτησε η ζωή στην
βιομηχανία” γράφει ότι οι καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταιγίδες των τελευταίων ημερών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα στην βιομηχανική περιοχή της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να παραλύσουν οι βιομηχανίες ενώ οι βιομήχανοι καλούν την “κυβέρνηση” να δώσει τέλος στην κατάσταση αυτή και να διορθώσει το σύστημα όμβριων υδάτων. Η εφημερίδα συνοδεύει το δημοσίευμα με φωτογραφίες από την περιοχή που πλήγηκε περισσότερο με το νερό στους δρόμους να ξεπερνάει το ένα μέτρο. Αλλού γράφει ότι, ο Νετζτέτ Οσάμ διορίστηκε ως ο νέος πρύτανης του παράνομου πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής με τον αποχωρούντα πρύτανη να κάνει λόγο για άδικες και μη δημοκρατικές διαδικασίες. Γράφει ακόμα ότι, τα κατεχόμενα θα πνιγούν στις απεργίες κατά τον Οκτώβριο αφού αναμένεται να πραγματοποιηθούν απεργίες. Απεργίες πραγματοποιούν οι καθηγητές, οι πρώην εργαζόμενοι στις παράνομες αερογραμμές, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αλλά και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Κάθισε στην έδρα” αναφέρει ότι ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ντογάν παρέλαβε χθες το χαρτοφυλάκιο της διεύθυνσης του λεγόμενου θεατρικού οργανισμού των κατεχομένων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο νέος γενικός διευθυντής την προηγούμενη απολύθηκε από την κεντρική φυλακή στα κατεχόμενα, μετά που εξέτισε ποινή μιας βδομάδας φυλάκισης για χρέη. Αλλού γράφει ακόμα ότι, σε απάντηση του στον τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο νυν ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου είπε ότι ο Ταλάτ με τις δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να κάνει πολιτικό παιχνίδι ώστε να τον οδηγήσει στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος αλλά και να κερδίζει εντυπώσεις τόσο από τους Τ/κ όσο και από την ε/κ πλευρά. Γράφει ακόμα ότι, πλημμύρισε η κατεχόμενη Αμμόχωστος μετά την χθεσινή μπόρα και και καταιγίδα με αποτέλεσμα να καταστραφούν βιομηχανικά υποστατικά και πολλές βιομηχανίες να καταστραφούν.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Αυτή τη φορά η Αμμόχωστος πνίγηκε στο νερό” γράφει ότι μετά από τις βροχές που έχουν “πνίξει” την κατεχόμενη Λευκωσία, χθες σειρά είχε η Αμμόχωστος όπου προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποστατικά ενώ εκτεταμένες ζημιές υπέστη η βιομηχανική περιοχή της πόλης. Αλλού κάνει αναφορά στις δηλώσεις του ανεξάρτητου “υποψήφιου” στις   επικείμενες παράνομες προεδρικές εκλογές, Κουντρέτ Οζερσάι, στην εφημερίδα και γράφει ότι ο Οζερσάι είπε ότι, η τ/κ πλευρά θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση της Τουρκίας ώστε να μην δημιουργείτο η κρίση. Αλλού γράφει ότι ο ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στην αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι αυτοί που έχουν φύγει από το τραπέζι είναι οι Ε/κ, άρα αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Πολιτική της δεκάρας” αναφέρεται στις χθεσινές βροχές οι οποίες έπληξαν τη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, προκαλώντας ζημιές σε διάφορα υποστατικά. Η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εσωτερικών το 2012, ο οποίος επιβεβαίωσε τους κατοίκους και βιομηχάνους της περιοχής ότι έχει διορθωθεί στο σύστημα όμβριων υδάτων και ότι η περιοχή δεν θα ξαναζήσει πλημμύρες και καταστροφές. Αλλού κάνει αναφορά στη σημερινή συνεδρία της λεγόμενης βουλής, κατά την οποία αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων στις προτάσεις για τον “νόμο” περί εκσυχρονισμού του “στρατού”. Αναφέρεται ακόμα, στα γεγονότα της 19ης Ιουλίου 2011, κατά τα οποία η λεγόμενη αστυνομία χρησιμοποίησε βία εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι καταδίκαζαν την άφιξη του τότε Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  η απόφαση του λεγόμενου δικαστηρίου στην υπόθεση, η οποία οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης, αναφέρει ότι οι “αστυνομικοί” χρησιμοποίησαν αλόγιστα την εξουσία που τους δίνει ο “νόμος”.
 http://ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: