Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Αυτός ο Νορβηγός, πρώην υπουργός Εξωτερικών, που διόρισε ο Μπαν κι Μουν για μεσολαβητή στο Κυπριακό, o Έσπεν Mπαρθ Άιντα, θεωρείται ικανός και καλά καταρτισμένος σε τέτοιες περίπλοκες υποθέσεις.

Με την ατυχέστατη αναφορά του όμως σε «θαλάσσιες διαφορές», όταν έκανε δηλώσεις για την προκλητικότατη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ, υπέπεσε σε βαρύτατο λάθος που δεν είναι φραστικό απλώς. 

Αποδεικνύει ο κ. Άιντα την εντελώς διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει από μια ελίτ της διεθνούς διπλωματίας, όπου τα προβλήματα αποστεώνονται από το πολιτικό και ουσιαστικό περιεχόμενό τους και επιχειρείται να αντιμετωπιστούν ως άπλες ασκήσεις επί χάρτου. Είναι κι αυτή μια αιτία που το Κυπριακό κι άλλα διεθνή προβλήματα παραμένουν άλυτα, αλλά και για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, που είναι περίπλοκος και όχι όπως τον φαντάζεται ένας -έστω και καλόπιστος- Νορβηγός.



***

Είμαστε ανθρωπάκια…

Είναι τραγικό ότι η συνεισφορά της Ελλάδας στους Κούρδους και στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών ήταν κάποιες σφαίρες και κάποια παλιά καλάσνικοφ που προέρχονταν κυρίως από κατασχέσεις. Η Ελλάδα όφειλε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της στήριξης των Κούρδων και μέσα στα περιορισμένα οικονομικά πλαίσια που υπάρχουν έπρεπε να στείλει ό,τι πολεμικό υλικό δεν ήταν αναγκαίο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

8Κυρίως όμως θα έπρεπε να υπάρχει ελληνική αποστολή στο Αρμπίλ και να έχει εγκατασταθεί εκεί Γραφείο Συνδέσμου, με έλληνες στρατιωτικούς, διπλωμάτες και τεχνικούς συμβούλους. Έτσι θα μπορούσε να παίξει ρόλο, στο μέτρο του δυνατού, η ελληνική εξωτερική πολιτική στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει ρόλο, μια και η Βόρεια Συρία ήταν η κοιτίδα ελληνορθόδοξων χριστιανικών πληθυσμών...

Απαξιώνουν την Αγιά Σοφιά...

Ο τρόπος ισλαμοποίησης και τουρκοποίησης κάθε πολιτιστικού μνημείου στην Τουρκία είναι γνωστός και από αυτόν δεν ξεφεύγει ούτε η Αγιά Σοφιά. Ενημερωθήκαμε ότι ακόμη και η αρμόδια τουρκική επιτροπή για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (ICOMOS) ξεσηκώθηκε εναντίον του σχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης να ανοικοδομήσει πλήρως στον περίβολο της Αγιά Σοφιάς τον μεντρεσέ (ιεροσπουδαστήριο) του Πορθητή που υπήρχε παλιά εκεί.

Οι τουρκικές αρχές υποχρεώθηκαν να κάνουν προσωρινά πίσω, αλλά το σχέδιο θα τεθεί υπό μελέτη μέχρι το τέλος του χρόνου και τότε θα υπάρξει εισήγηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος, όπως προειδοποιεί η ICOMOS, για αντίδραση της UNESCO, που έχει χαρακτηρίσει την Αγιά Σοφιά ως μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

* Η πραγματικότητα είναι ότι παρά τα επιχειρήματα των τούρκικων αρχών, η ανοικοδόμηση του μεντρεσέ, που κατεδαφίστηκε το 1930 και ενώ είχε περιπέσει σε αχρηστία, θα γίνει για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων στην Αγιά Σοφιά (γραφεία, τουαλέτες κ.λπ.). Είναι προφανές ότι επιχειρείται με έναν ακόμη τρόπο η υπονόμευση του χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς ως μουσείου και η χριστιανική ταυτότητά της… Περιμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αντίδραση της Αθήνας είτε σε διμερές επίπεδο είτε στην UNESCO.

* Πέρασε απαρατήρητο το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική Βουλγαρία, όπου η τουρκική μειονότητα κατόρθωσε να αναδειχθεί τρίτο κόμμα με σχεδόν 14,5%, χάνοντας οριακά τη δεύτερη θέση από το σοσιαλιστικό κόμμα. Ας το δουν αυτό όσοι φλερτάρουν με τις γνώστες ηλίθιες ιδέες για κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς, πρόεδρος του κόμματος DEB, τη μία βρίσκεται για περιοδεία στις Βρυξέλλες, την άλλη στη Γερμανία, την άλλη στην Τουρκία. Απορία: Έχει γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος και προσωπικά στον κ. Τσαβούς αλλά και στο κόμμα του για να διαπιστωθεί εάν έχει έσοδα που να δικαιολογούν αυτή τη δραστηριότητα και τα ταξίδια;

* Σύνοδος των αρχηγών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων προετοιμάζεται για το τέλος Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, υπό την αιγίδα μάλιστα της ΕΕ. Το μεγάλο θέμα είναι εάν θα υποχρεωθεί τελικά το Βελιγράδι να αποδεχθεί τη συμμετοχή στη συνάντηση του Προέδρου ή του ΥΠΕΞ του Κοσόβου, κάτι που έμμεσα θα παρέπεμπε στην αναγνώρισή του από το Βελιγράδι. Άραγε, έχει υπάρξει πρόσκληση προς την Αθήνα -έστω και ως παρατηρητή-; Κι αν αυτό δεν έχει συμβεί, έχει ζητήσει η Αθήνα να υπάρχει και ελληνική παρουσία στη μάζωξη αυτή;

* Το ποσό των 91.600 ευρώ καταβλήθηκε από τη χώρα μας στον ΟΗΕ ως συνδρομή Β' Εξαμήνου 2014 για την κάλυψη των αναγκών της UNFICYP, η οποία, εάν δεν κάνουμε λάθος, κλείνει σχεδόν 60 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο… 

* Μάλλον προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι παρά τον διορισμό ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπήρξε το αντίθετο -του προσδοκώμενου- αποτέλεσμα. Εννοούμε ότι πολλοί γονείς «τράβηξαν» τα παιδιά τους από τα δημόσια σχολεία, που αποτελεί και το πιο σημαντικό μέσο για την ομαλή συμβίωση στη Θράκη και την ομαλή συμμετοχή των νέων της μειονότητας στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, και τα έβαλαν και πάλι στα αναχρονιστικά μειονοτικά σχολεία. Μας λένε μάλιστα ότι βασικός λόγος της απογοήτευσης των μειονοτικών είναι ότι η διδασκαλία του Κορανίου γίνεται στα… ελληνικά και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας της τουρκικής, έστω και ως ξένης γλώσσας. Μήπως τελικά πρέπει να δούμε πιο «ανοικτά» και πιο ουσιαστικά το εκπαιδευτικό πρόβλημα της μειονότητας;

Να τον χαίρεσαι, Σταύρο…

Ο ψυχίατρος Μπουρχάν Μπαράν στην Ξάνθη έχει περάσει από το ΠΑΣΟΚ και μετά το φλερτ με το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη και τη ΔΗΜΑΡ, τώρα κατασταλάζει στο Ποτάμι.

Δεν θα ασχολούμασταν μαζί του, εάν δεν μας έκαναν εντύπωση τα όσα είπε στο συνέδριο του Ποταμιού, με τα οποία ουσιαστικά προέτρεψε το κόμμα του κ. Θεοδωράκη να υποστηρίξει σειρά βημάτων για την εξασφάλιση του «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού» της μειονότητας. Στην ίδια ομιλία ο Μπουρχάν Μπαράν υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του τουρκικού προξενείου να δείχνει το ενδιαφέρον του για τη Θράκη, λέγοντας ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι κατ' αρχάς κάτι το αρνητικό». Τι άλλο να πούμε εμείς;

Εξάλλου, η περίφημη δήλωση του Γ. Παπανδρέου, το 1999, στη συνέντευξή του στο «ΚΛΙΚ», με την οποία υποστήριξε τον αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας, ερχόμενος ουσιαστικά να συνηγορήσει υπέρ της τουρκικής θέσης, είχε δοθεί στον τότε δημοσιογράφο του lifestyle περιοδικού Σταύρο Θεοδωράκη…

***

* Μα τι είδηση είναι αυτή που μας έφτασε; Στη Ζαλοκώστα 10, σε όροφο ο οποίος ήταν κενός, εγκαταστάθηκε, όπως μας είπαν, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς. Μένει να δούμε εάν πρόκειται απλώς για «φιλοξενία» του Εισαγγελέα στο ΥΠΕΞ ή αν έχει τόση δουλειά να κάνει με τις ΜΚΟ και την ΥΔΑΣ που, για να μην πηγαινοέρχεται, αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο του στη Ζαλοκώστα.


http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: