Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Τουρκικό σήριαλ και άθλια παιγνίδια στην ΑΟΖ

Τουρκικό σήριαλ και άθλια παιγνίδια στην ΑΟΖ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Παιχνίδια με το «Μπαρμπαρός», επιχειρούν για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως το ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει νωρίτερα. Ξεκαθαρίζοντας πως ο χρόνος αποχώρησης συνδέεται απόλυτα με την ολοκλήρωση των σεισμογραφικών ερευνών.
Όπως πληροφορούμαστε, οι έρευνες υπολογίζεται ότι με βάση «τα δρομολόγια», που έκανε το σκάφος, θα πρέπει να ολοκληρώθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, το «Μπαρμπαρός» παρέμεινε και συνέχισε να κινείται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος έχει εξαγγείλει πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι έρευνες, παραπέμποντας στις καιρικές συνθήκες, ανέφερε πως θα συνεχιστούν δισδιάστατες έρευνες στην περιοχή και στη συνέχεια θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες. Τι μπορεί να σημαίνει τούτο, θα διαφανεί στη συνέχεια. Είναι, όμως, σαφές πως μετάβαση του «Μπαρμπαρός» στη Μερσίνα δεν διαφοροποιεί την εικόνα σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις.
Η προσωρινή αποχώρηση του σκάφους, χωρίς να αποσυρθεί η NAVTEX δεν σημαίνει επί της ουσίας τίποτε, καθώς οι έρευνες θα έχουν γίνει, όπως σχεδιάστηκε και σε μεταγενέστερο χρόνο θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα ( έκαναν λόγο και για μεταφορά πλατφόρμων).
Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως εάν το σκάφος αποχωρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, τότε δεν θα βρίσκεται στην περιοχή όταν θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο
Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στην Αθήνα. Τούτο θα ανακούφιζε την Αθήνα, που γνωρίζει πως η πραγματοποίηση της συνάντησης συνιστά μεγάλο ρίσκο, κυρίως εάν το σκάφος παραμένει στην περιοχή. Ωστόσο, και αν ακόμη το «Μπαρμπαρός» φύγει, το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα επανέλθει στην περιοχή αμέσως μετά.
Είναι προφανές και από τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα, πως η τουρκική πλευρά επιμένει στις θέσεις της υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή Ε/Κ και Τ/κ για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Θέση που παραπέμπει και στη φόρμουλα Άιντα, ο οποίος φθάνει σήμερα στο νησί για επαφές.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η μείωση της έντασης θα πρέπει να προέλθει από αυτόν που την κλιμάκωσε, δηλαδή την Τουρκία. «Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε. Επισήμανε πως για να επαναρχίσει ο διάλογος πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΝΟΣ ΓΑΜΟΥ
ΣΤΟ περιθώριο ενός γάμου τα είπαν για το Κυπριακό και τις εξελίξεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντερβίς Έρογλου. Όπως μεταδίδεται από την Τουρκία, συζήτησαν την επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία και τις προτάσεις Άιντα για το Κυπριακό, τη γνωστή δηλαδή φόρμουλα για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Η συνάντηση, που κράτησε περίπου μισή ώρα, πραγματοποιήθηκε σε χώρο κοντά στη θάλασσα του Κεράτιου, στην Τουρκία, όπου είχε γίνει τελετή γάμου. Ο κατοχικός ηγέτης πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει ως μάρτυρας στο γάμο του γιου ενός από τους συμβούλους του Τούρκου Πρωθυπουργού. Στην τελετή του γάμου παρευρέθηκε και ο Ταγίπ Ερντογάν και η συνάντηση έγινε εκεί.
Τριμερής και διμερείς για την ενέργεια – Έντονες διαβουλεύσεις στη Λευκωσία
ΕΒΔΟΜΑΔΑ έντονων διαβουλεύσεων για τα θέματα της ενέργειας διανύουμε και είναι προφανές πως το παζλ όσο προχωρούν οι διεργασίες συμπληρώνεται. Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τριμερής συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου. Θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα των συμφωνηθέντων στην τριμερή κορυφής του Καΐρου και όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα επιχειρήσουν να συζητήσουν και τη διεύρυνση της συνεργασίας. Τούτο φαίνεται ότι ήδη γίνεται, γεγονός που διαφάνηκε και στο περιθώριο συνεδρίου στη Ρώμη, το οποίο οργάνωσε η ιταλική προεδρία της Ε.Ε. Πραγματοποιήθηκαν πολλές διμερείς αλλά και διευρυμένες συναντήσεις. Όπως δε προκύπτει από τα συζητηθέντα, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για αγωγό Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα- Ιταλία υπόλοιπη Ευρώπη. Τούτο το σενάριο, αν και δεν είναι ως επιλογή οικονομικά συμφέρουσα, ωστόσο, φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση προέχουν και αποφάσεις με στρατηγικό περιεχόμενο.
Όπως πληροφορούμαστε, στο επίπεδο της τριμερούς Κύπρου- Ελλάδος και Αιγύπτου δεν αναμένονται οποιεσδήποτε θεματικές κινήσεις. Έχει, όμως, σημασία να υπάρχει κινητικότητα, να γίνονται συζητήσεις και σχεδιασμοί. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σε διμερές επίπεδο θα υπάρξουν ενδιαφέροντες συζητήσεις. Η Λευκωσία, διά του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Λακκοτρύπη, θα συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και πώληση κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. Με την Αθήνα η Λευκωσία συζητά και το σενάριο για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Κύπρου, Ελλάδος, Ιταλίας στην Ευρώπη.
Στην Κύπρο θα έλθει αυτή την εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου. Ο Λιβάνιος αξιωματούχος, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Ενέργειας, θα συζητήσει στη Λευκωσία και τα ζητήματα των υδρογονανθράκων. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως ο Λίβανος μπορεί να αποτελέσει μέρος των συμμαχιών που αναπτύσσονται στην περιοχή μας.
Οι Εγγλέζοι στο χορό για άλλους λόγους
Στην Κύπρο αναμένεται αύριο, ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, ο οποίος θα παραμείνει στο νησί για δυο ημέρες. Ο Βρετανός αξιωματούχος, που θα έχει επαφές και στα κατεχόμενα, θα επιδιώξει να πείσει τους συνομιλητές του να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα προσπαθήσει, επίσης, να πείσει τη Λευκωσία να συναινέσει στο ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Ο κ. Λίντιγκτον θα συζητήσει ακόμη τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και ευρωπαϊκά ζητήματα, που αφορούν την μεταρρύθμιση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυπριακό και επενδύσεις στην ατζέντα – Επαφές Αναστασιάδη στο Άμπου Ντάμπι
ΣΕΙΡΑ επαφών είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την παραμονή του στο Άμπου Ντάμπι.  Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν και θέματα διμερών σχέσεων, με τον Πρόεδρο να προβάλλει τόσο τα πλεονεκτήματα της Κύπρου στο χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο νησί.  Ακόμη, συζητήθηκαν και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στην κοινή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Με όλους τους συνομιλητές του ο Πρόεδρος συμφώνησε όπως, μέσω της διπλωματικής οδού, καθορισθούν ημερομηνίες ανταλλαγής επισκέψεων το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός πως όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε φιλικότατο κλίμα και κρίνονται ενθαρρυντικές ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων, είχε συναντήσεις με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II ibn al-Hussein, τον Πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Seikh Mohamed bin Rashid Al Maktoum, το διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Seikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Seikh Abdullad bin Zayed Al Nahyan,  τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Προεδρίας του Άμπου Ντάμπι, Seikh Mansoor bin Zayed Al Nahyan και τον Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, Al Waleed Bin Talal Al Saud.
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: