Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου



Η απεργία πείνας των πρώην εργαζομένων στις παράνομες τουρκοκυπριακές αερογραμμές, η συζήτηση στην ούτω καλούμενη βουλή για την εκδήλωση διαμαρτυρίας της πρωτοβουλίας “Αντιρρησίες συνείδησης” και η παραίτηση των τριών “βουλευτών” του Δημοκρατικού Κόμματος είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. 
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ο χορτάτος δεν καταλαβαίνει”, γράφει ότι τέσσερις από τους δεκαπέντε πρώην εργαζομένους στις παράνομες τ/κ αερογραμμές, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία πείνας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι πρώην εργαζόμενοι θεωρούν ότι η απεργία πείνας αποτελεί το ύστατο μέτρο για να εισακουστούν τα αιτήματά τους, που αφορούν την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας την οποία πραγματοποίησε στα κατεχόμενα την ημέρα των εορτασμών για το ψευδοκράτος η Πρωτοβουλία για
αντιρρησίες συνείδησης ήταν στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης της “βουλής”, όπου ο “πρωθυπουργός” Γιοργκαντζίογλου δήλωσε ότι θα γίνει ότι είναι αναγκαίο σε σχέση με τη σύλληψη τριών διαδηλωτών, λέγοντας ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αλλού αναφέρει ότι τρεις λεγόμενοι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Πρόκειται για τους “βουλευτές” Αχμέτ Κασίφ, Εργκιούν Σερντάρογλου και Χαμίτ Μπακιρτζί, οι οποίοι έστειλαν επιστολή στο γραφείο της “προέδρου της βουλής”.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Τρεις παραιτήσεις και μια απώλεια”, αναφέρεται στους τέσσερις Τ/κ “βουλευτές” του Δημοκρατικού κόμματος οι οποίοι υπέβαλαν παραίτηση, που θα εξεταστεί από τον ηγέτη του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μεντές Γκιουντούζ, ένας εκ των τεσσάρων “βουλευτών”, μετά από συνάντηση που είχε με τον Σερντάρ Ντενκτάς, απέσυρε την παραίτησή του. Αλλού αναφέρεται στους πρώην εργαζομένους των παράνομων τ/κ αερογραμμών, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία πείνας, σημειώνοντας ότι τέσσερις από αυτούς κατέληξαν στο νοσοκομείο. Γράφει ακόμα ότι ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Κουτλάι Ερκ, αναφερόμενος στο θέμα των εταιρειών διαχείρισης κινητής τηλεφωνίας είπε ότι είναι αναγκαίο να έρθει στα κατεχόμενα ακόμα μια καινούργια εταιρεία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Δώστε τέλος σε αυτό το ρεζίλεμα”, γράφει ότι ο καυγάς των λεγόμενων βουλευτών για μια θέση σε “υπουργείο” είναι ο κυριότερος λόγος που ο “λαός” έχασε την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και η εφημερίδα καλεί τη “βουλή” να δώσει ένα τέλος “σε αυτό το ρεζίλεμα”.  Αλλού γράφει ότι στη λεγόμενη βουλή εξετάστηκαν οι επιστολές παραίτησης των τριών “βουλευτών” του ΔΚ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ηγέτης του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, έδωσε διορία τεσσάρων ημερών στους “βουλευτές” για αναθεώρηση της απόφασης παραίτησης, λέγοντας ότι ο μοναδικός λόγος που υπέβαλαν παραίτηση είναι γιατί δεν πήραν κάποια θέση σε “υπουργείο”. Γράφει ακόμα ότι συνελήφθη και οδηγήθηκε χθες ενώπιον “δικαστηρίου”, η Φατμά Οζτζομέρτ, η οποία μετά από έντονο διαπληκτισμό που είχε με το αφεντικό της έβαλε φωτιά στο μαγαζί όπου δούλευε.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Τρεις παραιτήσεις από το ΔΚΕΔ” αναφέρεται επίσης στην παραίτηση των τριών “βουλευτών” του Δημοκρατικού Κόμματος και γράφει ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος -Εθνικές Δυνάμεις Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε τους ``βουλευτές`` να ξανασκεφτούν την απόφασή τους έως την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Κασίφ δήλωσε από πλευράς του ότι ``είναι εκτός συζήτησης`` να αλλάξουν την απόφασή τους και επέκρινε τον Σερντάρ Ντενκτάς ότι στο κόμμα λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του θα συνεχίσουν τη δράση τους ως ανεξάρτητοι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “πρόεδρος” Ντερβίς Έρογλου, σε δηλώσεις του, είπε ότι τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι υπερβολικά και ότι δεν είναι δυνατόν εισακουστούν όλα, διαφορετικά δεν θα μείνει τόπος για να ζήσουν οι Τουρκοκύπριοι.  Αλλού γράφει ότι οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής και όλοι οι εκπρόσωποι και οι οργανώσεις του τομέα αυτού ετοιμάζονται στις 20 Νοεμβρίου να πραγματοποιήσουν στη Λευκωσία εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματά τους και την έλλειψη ενδιαφέροντος από το “κράτος”.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Τρεις παραιτήσεις, μια αναβολή”, γράφει επίσης ότι οι τρεις λεγόμενοι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, Αχμέτ Κασίφ, Εργκιούν Σερντάρογλου και Χαμίτ Μπακιρτζί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και ότι ο Μεντές Γκιουντούζ επίσης “βουλευτής” του κόμματος, ο οποίος είχε πρόθεση να παραιτηθεί, τελικά δεν το έκανε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το “υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων” ετοίμασε ένα πακέτο έξι νέων μέτρων, τα οποία στοχεύουν στην πρόληψη των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι 64 πρώην υπάλληλοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εδάφους CAS, η οποία δραστηριοποιείτο στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, συνεχίσουν την απεργία πείνας με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: