Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η ανακοίνωση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα, για την απόφαση του στο θέμα της “υποψηφιότητας” του στις παράνομες προεδρικές εκλογές, οι δηλώσεις της λεγόμενης βοηθού αρχηγού αστυνομίας Περβίν Γκιουρλέρ για “αστυνομικό κράτος”, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και το τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του συνταξιούχος “αστυνομικός” είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Η απαγόρευση της χρήσης πλακάτ” γράφει ότι οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία άρχισαν σιγά-σιγά να υιοθετούνται και στα κατεχόμενα, ενώ σειρά έχει η απαγόρευση της χρήσης πλακάτ κατά τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αφορμή για την απαγόρευση ήταν τα επεισόδια κατά τα πανηγύρια για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ενώ σε δηλώσεις της η βοηθός “αρχηγός” της “αστυνομίας” Περβίν Γκιουρλέρ είπε ότι θα δίνεται άδεια για χρήση πλακάτ μόνο στις διαδηλώσεις που είναι για εορτασμούς. Αλλού αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή γύρω από το αρχαιολογικό μνημείο Μπέλαπαϊς στην κατεχόμενη Κερύνεια, αφού οι “αρχές” προβαίνουν σε εργασίες για ανέγερση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και γράφει ότι η απόφαση αυτή ρεζιλεύει τις “αρχές”. Γράφει ακόμα ότι, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου την απόφαση του για την “υποψηφιότητα” του στις επικείμενες παράνομες προεδρικές εκλογές.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Αυτή ήταν η μοίρα

του” γράφει  ότι ακαριαίο θάνατο βρήκε ο συνταξιούχος διευθυντής τροχαίας της “αστυνομίας” Οσμάν Αϊντίν, όταν έσκασε το ελαστικό του οχήματος που οδηγούσε στο δρόμο κατεχόμενης Μόρφου- Λευκωσίας με αποτέλεσμα το όχημα του να ακολουθήσει μια ανεξέλεγκτη πορεία και τελικά να κτυπήσει βίαια στα κιγκλιδώματα. Αναφέρει ακόμα ότι η μοίρα του Αϊντίν ήταν να χάσει τη ζωή του στους δρόμους τους οποίους υπηρέτησε όλη του τη ζωή ως “αστυνομικός”. Αλλού γράφει ότι μείωση στις τιμές των καυσίμων ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα με την τιμή για τη βενζίνη 95 οκτανίων να ανέρχεται στις 3,49 τουρκικές λίρες (περίπου 1,20 ευρώ). Γράφει ακόμα ότι ο λεγόμενος πρύτανης του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής Σουάτ Γκιουνσέλ θα μιλήσει ενώπιον της Βουλής των Λόρδων για την εκπαίδευση στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Μετά από 46 χρόνια η μοίρα του είναι η ίδια” γράφει ότι άσχημο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα στον 61χρονο συνταξιούχο “αστυνομικό”  Οσμάν Αϊντίν, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αϊντίν και ο πατέρας του πριν από 46 χρόνια είχαν ατύχημα με γεωργικό όχημα, κατά το οποίο ο ίδιος γλύτωσε, ενώ ο πατέρας του έχασε τη ζωή του. Αλλού γράφει ότι, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για τις παράνομες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο ενώ αναμένεται να απευθυνθεί και στους Τ/κ. Γράφει επίσης ότι οι συνταξιούχοι στα κατεχόμενα είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι το “κράτος” τους επιστρέψει όσα τους έχει αποκόψει από τους μισθούς τους κατά το 2010 για πληρωμή φόρων. Συνταξιούχοι χθες διαδήλωσαν έξω από τη λεγόμενη βουλή, η οποία συζητούσε τον προϋπολογισμό του 2015, ζητώντας όπως το ποσό που τους έχει αποκοπεί να ενταχθεί στον προϋπολογισμό.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Μπορεί να παραμείνουμε χωρίς ηλεκτρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες” δίνει συνέχεια στο θέμα που αντιμετωπίζουν τα κατεχόμενα λόγω της μη επαρκούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και γράφει ότι σε δηλώσεις του ο διευθυντής της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού Μεχμέτ Σαλίχ Γκιουρκάν είπε ότι θα ενοικιαστούν αντί να αγοραστούν δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Αλλού αναφέρεται στο θανατηφόρο δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε στο δρόμο Μόρφου – Λευκωσίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 61χρονος συνταξιούχος “αστυνομικός” διευθυντής τροχαίας, Οσμάν Αϊντίν, ενώ η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφία από το δυστύχημα. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο “υπουργός” οικονομικών, Ζερέν Μουνγκάν είπε ότι χωρίς προβλήματα αναμένεται να γίνει η καταβολή του δέκατου τρίτου μισθού, ενώ ανέφερε ότι θα αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι, ενώ είπε ότι το χρέος του ψευδοκράτους προς την Τουρκία ανέρχεται στα 7,5 δις δολάρια.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Η δήλωση για `αστυνομικό κράτος` από την Γκιουρλέρ” γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της βοηθού “αρχηγού” λεγόμενης αστυνομίας, Περβίν Γκιουρλέρ, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση όπως για μεταφορά πλακάτ σε διαδηλώσεις θα πρέπει να δίνεται άδεια από τις “αρχές” ενώ θα περιοριστούν και οι λόγοι της χρήσης πλακάτ. Αλλού γράφει ότι ο 61χρονος πρώην “αστυνομικός” διευθυντής τροχαίας, Οσμάν Αϊντίν, έχασε τη ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα το βράδυ της Πέμπτης στον αυτοκινητόδρομο Μόρφου -Λευκωσίας. Γράφει ακόμα ότι, κλειστό για αρκετές ώρες παρέμεινε το οδόφραγμα του Λιμνίτη λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε το σύστημα υπολογιστών της “αστυνομίας”.


Πηγή ΚΥΠΕ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: