Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Σπάνιες Γαίες: Πως η αμερικανική αμυντική πολιτική εξαρτάται από την Κίνα και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Του Αθανάσιου Πίτατζη
Κατά το τελευταίο άρθρο μου για τους υδρίτες (Διαβάστε περισσότερα εδώ)  αναφερθήκαμε στις γεωπολιτικές συνέπειες που προκύπτουν στην περίπτωση που κάποιος ανακαλύψει καινούργιες μεθόδους εξόρυξης  που του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση σε καινούργιες πηγές ενέργειας όπως οι υδρίτες μεθανίου. Παρακολουθώντας αλλά και διαβάζοντας τις τελευταίες βδομάδες την καθημερινή ειδησεογραφία έπεσε η   προσοχή μου πάνω στις σπάνιες γαίες.
Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάλυση να αναφέρουμε ότι ο τομέας των σπάνιων γαιών δεν είναι ο τομέας μας και να τονίσουμε ότι θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το  γεωπολιτικό αποτύπωμα αυτών των ορυκτών πάνω στον πλανήτη, την προστιθέμενη αξία που μπορούν να δημιουργήσουν στην ελληνική οικονομία αλλά και τέλος θα αναδείξουμε πως  γίνετε η εξόρυξη των σπάνιων γαιών μέσα από την θάλασσα μέσω φωτογραφιών. Όποιος επιθυμεί περαιτέρω εμβάθυνση στον τομέα μπορεί να διαβάσει τα παρακάτω άρθρα του Κύριου Σωτηρίου Ν. Καμενόπουλου ο οποίος  είναι Διπλ. Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης (M.Eng.), Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (κατά την γνώμη μου ειδικός επί του τομέα αλλά και είναι ένας από τους βασικούς ανθρώπους που ανέδειξε το θέμα των σπάνιων γαιών στην Ελλάδα μέσω των άρθρων του τα τελευταία χρόνια), παραθέτουμε τα άρθρα:
http://www.energypress.gr/news/Spanies-gaies:-Tromolagneia-kai-agnoia
http://www.energypress.gr/news/Spanies-gaies:-Ypothalassies-ereynes-sth-Mesogeio-apo-th-dekaetia-toy-80
http://energypress.gr/news/Koitazontas-10-hronia-mprosta
http://www.energypress.gr/news/Oi-spanies-gaies-kai-o-kosmos-to-2050
Επίσης θα θέλαμε να παραθέσουμε και μία συνέντευξη του κύριου Καμενόπουλου στην εκπομπή αντιθέσεις στο Κρήτη tv  με θέμα τις σπάνιες γαίες που κατά την γνώμη μας πρέπει να παρακολουθήσει κάθε Έλληνας, παραθέτουμε το σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=w1TN971kzCA&list=UUaR9ZClw2irsJ8RMm31KNvA
Ας περάσουμε τώρα στο θέμα του σημερινού μας άρθρου και να απαντήσουμε στο
πρώτο ερώτημα που θα έχετε γιατί οι σπάνιες γαίες είναι τόσο σημαντικές;
Σύμφωνα με την Αμερικανική ένωση Φυσικών  (American Physical Society) στην έκθεση τους Κρίσιμα θέματα για την ενέργεια: Η εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών για τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες αναφέρουν:
Σοβαρός κίνδυνος μπορεί να αναπτυχθεί όταν η παραγωγή κρίσιμων μεταλλευμάτων όπως οι σπάνιες γαίες ή κρίσιμων πηγών ενέργειας όπως το πετρέλαιο συγκεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό των μεταλλείων, εταιρειών, ή και εθνών.[1]
Η παραπάνω πρόταση μας απαντάει ολοκληρωτικά στην ερώτηση που θέσαμε πιο πάνω.
Οι χρήσεις των σπάνιων γαιών και η παντοδυναμία της Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα
Όπως είναι αντιληπτό από την εικόνα οι σπάνιες γαίες έχουνε πάρα πολλές εφαρμογές.
Στην ομάδα των Σπανίων Γαιών ανήκουν 17 μεταλλικά στοιχεία με παρόμοιες χημικές ιδιότητες, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η βιομηχανική τους μοναδικότητα σε εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ή στις λεγόμενες πράσινες τεχνολογίες.[2]
Θα αναφέρουμε κάποιες σπάνιες γαίες και τις εφαρμογές τους:
Για το Πρασεοδύμιο:
- Στοιχείο καταλύτη στη βιομηχανία του πετρελαίου.
Για το Νεοδύμιο:
- Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις γεννήτριες μερικών υβριδικών οχημάτων.
- Στοιχείο καταλύτη σε βιομηχανία του πετρελαίου.
Για το Προμήθιο:
- Για το διάστημα, υπάρχουν μελέτες για τη χρήση ως πηγή θερμότητας και ηλεκτρισμού
Για το Ευρώπιο:
- Για πυρηνικά υποβρύχια, χρήσιμο στις μπάρες ελέγχου.
Για το Δυσπρόσιο:
- Για την αεροναυτική, το βάζουμε σε κράματα.
Για το Έρβιο:
- Για την πυρηνική ιατρική.
- Κράματα με βανάδιο.
- Για πυρηνικούς αντιδραστήρες.[3]
Όποιος επιθυμεί να διαβάσει όλες τις εφαρμογές των σπάνιων γαιών μπορεί να τις διαβάσει στην ιστοσελίδα του κ. Νίκουhttp://www.lygeros.org/articles?n=9682&l=gr.
Θα παραθέσουμε παρακάτω κάποια στατιστικά στοιχεία για τις σπάνιες γαίες που δικαιολογούν την παντοδυναμία της Κίνας στον τομέα αυτό.

 

Από τα παραπάνω σχεδιαγράμματα μπορούμε να βγάλουμε τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Παρότι η Κίνα διαθέτει το 48% των παγκόσμιων αποθεμάτων παράγει το 95-98% της ετήσιας παραγωγής και αυτό οφείλεται στην ενασχόληση της Κίνας εντατικά με την εξόρυξη σπάνιων γαιών τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον.
- Είναι εμφανείς η εξάρτηση όλων των δυτικών οικονομιών στην εισαγωγή σπάνιων γαιών για την βιομηχανία τους από την Κίνα, ουσιαστικά πρόκειται για ένα μονοπώλιο που στα χέρια μιας δυνατής Κίνας σαν πρώτη οικονομική δύναμη σε λίγα χρόνια (σύμφωνα με κάποια άρθρα ήδη είναι) μπορεί να θεωρηθεί διπλωματικό καταστροφικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως των γεωπολιτικών αναγκών και σχεδιασμών της υπερδύναμης που το κατέχει.
Για να κατανοήσουμε την σημαντικότητα του θέματος για τις ΗΠΑ θα αναφερθούμε σε μία έκθεση που έχει γραφτεί και έχει αποσταλεί στην κυβέρνηση με θέμα Παγκόσμιες Απειλές, το όνομα αυτής είναι: Statement for the Record Worldwide Threat Assessment of the US Intelligence Community,Senate Select Committee on Intelligence, James R. Clapper, Director of National Intelligence, March 12, 2013. Μέσα σε αυτήν την έκθεση αναφέρονται 2 παράγραφοι μόνο για τις σπάνιες γαίες και ο κίνδυνος που πηγάζει από το μονοπώλιο της Κίνας πάνω σε αυτά τα μεταλλεύματα. Σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι τα πρώτα ορυχεία παραγωγής σπάνιων γαιών σε άλλες χώρες πλην της Κίνας θα λειτουργήσουν σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα με ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες του εγχειρήματος αυτού οι οποίες είναι τα χρήματα που θα χρειαστούνε αλλά και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και νόμοι που υπάρχουνε σε κάθε χώρα. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε και εμείς ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ειδικών η Κίνα είναι μπροστά όσον αναφορά τις τεχνολογίες εξόρυξης και επεξεργασίας σπάνιων γαιών 20 χρόνια σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.[4]
- Οι σπάνιες γαίες άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν το νέο πετρέλαιο του 21ου αιώνα και μαζί με τους υδρίτες μεθανίου με ορόσημο το 2020 και μετά θα αποτελέσουν δύο από τους βασικότερους παράγοντες/ παραμέτρους σύγκρουσης των παγκόσμιων γεωπολιτικών δρώντων.
- Ο ετήσιος τζίρος από την εξόρυξη σπάνιων γαιών είναι 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η υπεραξία των  παραγόμενων τεχνολογικών προϊόντων στα οποία εμπεριέχονται διάφορες σπάνιες γαίες ξεπερνάει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια/ έτος .(πληροφορίες για τους οικονομικούς αριθμούς για τις σπάνιες γαίες από την συνέντευξη του Κύριου Καμενόπουλου στην εκπομπή αντιθέσεις στο Κρήτη tv  που έχουμε αναφέρει πιο πάνω.
Η Αμερικανική Αμυντική Πολιτική εξαρτάται από την Κίνα????
Σύμφωνα και πάλι με δημοσιευμένη έκθεση των ΗΠΑ για την αμυντική ασφάλεια τους με όνομα: Rare Earth Elements in National Defense: Background, Oversight Issues, and Options for Congress, Valerie Bailey Grasso,Specialist in Defense Acquisition, March 31, 2011, μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ:  http://www.rareelementresources.com/rare-earth-elements/industry-related-reports#.VHPWiIusXkU , αναφέρεται ότι η εισαγωγή σπάνιων γαιών είναι ζωτικής σημασίας για την αμυντική θωράκιση και ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη βασικών οπλικών συστημάτων όπως θα δούμε από τις φωτογραφίες παρακάτω.

Υπάρχουνε και άλλες εφαρμογές αλλά δεν θα τις αναφέρουμε για συντομία χρόνου,[5]
Ποιος θα το φανταζότανε πριν από 20 ή 30 χρόνια ότι η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα εξαρτάται από την Κίνα, και όμως στους σημερινούς γεωπολιτικούς συσχετισμούς που αναπτύσσονται πρόκειται για μια πραγματικότητα.
Νέα Γουινέα: Εξόρυξη σπάνιων γαιών από την Θάλασσα
Εδώ να αναφέρουμε απλώς ότι ήδη έχει δοθεί η πρώτη άδεια για εξόρυξη σπάνιων γαιών από υποβρύχιο ορυχείο από την κυβέρνηση της Νέας Γουινέας, περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://energypress.gr/news/Prasino-fws-gia-to-prwto-oryheio-sto-bytho
http://energypress.gr/news/Koitazontas-10-hronia-mprosta
Ύπαρξη σπάνιων γαιών και στην Ελλάδα
Όσον αναφορά τις σπάνιες γαίες στην Ελλάδα προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουνε μία μικρή έρευνα στο www.google.gr και θα βρούνε πλήθος άρθρων επί του θέματος, Σε γενικές γραμμές αυτά που πρέπει να γνωρίζει είναι ότι η Ελλάδα πιθανολογείται από μελέτες που έχουνε γίνει ότι έχει αποθέματα σπάνιων γαιών αξίας 30-40 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η πολλαπλασιαστική αξίας τους στην ελληνική οικονομία μπορεί να είναι μεγάλη γιατί:
- Θα προσελκύσει στην χώρα μας μεγάλες βιομηχανίες τεχνολογίας και οπλικών συστημάτων
- Ίδρυση νέων εταιρειών τύπου start-up που θα εκμεταλλεύονται τις εφαρμογές αυτών των ορυκτών στην σύγχρονη εποχή που ζούμε όπως τις αναφέραμε πιο πάνω
- Αύξηση της Γεωστρατηγική ισχύς της χώρας σαν πιθανώς εξαγωγέας σπάνιων γαιών και τροφοδότης της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας
- Απασχόληση ελληνικού ειδικά καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού, όπως και έρευνα πάνω στο θέμα από διάφορα πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της χώρας
Σπάνιες Γαίες και Υδρίτες Μεθανίου: Οι γεωπολιτικοί παράμετροι ισχύος για τον 21ου αιώνα
Υποσημείωση: Τις εκθέσεις αλλά και πολλές από τις πληροφορίες τις πήραμε από ανοιχτές πηγές, προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων ή ερμηνειών για το πώς έχουμε πρόσβαση σε τέτοιες εκθέσεις, ζούμε και στην Ελλάδα άλλωστε.
Οι πηγές αυτές είναι:
http://www.rareelementresources.com/rare-earth-elements#.VHQLfousXkU
http://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/commodity/rare_earths/
* Αθανάσιος Πίτατζης, Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης (M.Eng), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής 2014-2015 στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα) στο Μεταπτυχιακό Τεχνολογίας Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου
[1] Μετάφραση κάποιων κομματιών από τα αγγλικά από τη έκθεση: Energy Critical Elements: Securing Materials for Emerging Technologies, A REPORT BY THE APS PANEL ON PUBLIC AFFAIRS & THE MATERIALS RESEARCH SOCIETY, American Physical Society,  http://www.aps.org/policy/reports/popa-reports/loader.cfm?csModule=security/getfile&PageID=236337
[2] Πληροφορίες για το τι είναι οι σπάνιες γαίες από το άρθρο: Σπάνιες Γαίες: Οι προοπτικές των επαφών Μανιάτη με τους Κινέζους για τα «στρατηγικά μέταλλα» http://www.newmoney.gr/article/64825/spanies-gaies-oi-prooptikes-ton-epafon-maniati-me-toys-kinezoys-gia-ta-stratigika#ixzz3K2xiaWJX
[3] Πληροφορίες για τις εφαρμογές των σπάνιων γαιών από το άρθρο του κ. Νίκου Λυγερού Σπάνιες γαίες και οι εφαρμογές τους:http://www.lygeros.org/articles?n=9682&l=gr
[4] Πληροφορίες από την έκθεση: Statement for the Record Worldwide Threat Assessment of the US Intelligence Community,Senate Select Committee on Intelligence, James R. Clapper, Director of National Intelligence, March 12, 2013,http://www.dni.gov/files/documents/Intelligence%20Reports/2013%20ATA%20SFR%20for%20SSCI%2012%20Mar%202013.pdf
[5] Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες προέρχονται από την έκθεση: Rare Earth Elements in National Defense: Background, Oversight Issues, and Options for Congress, Valerie Bailey Grasso,Specialist in Defense Acquisition, March 31, 2011, Congressional Research Service, www.crs.gov , http://www.dtic.mil/get-tr-doc/pdf?Location=U2&doc=GetTRDoc.pdf&AD=ADA540749

http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: