Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου


ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τα παράνομα υποστατικά σε παραλίες της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας και η οικολογική καταστροφή που προκαλείται, οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι μετανάστες που διασώθηκαν, το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη, το οποίο θα απονεμηθεί στην Τ/κ Σεβκιούλ Ουλούνταγ και στον Ε/κ Μιχάλη Χριστοφίδη, αλλά και οι αντιδράσεις εντός της λεγόμενης βουλής κατά τη χθεσινή συζήτηση του “νόμου” περί μείωσης των αποδοχών και επιδομάτων των νεοεισερχομένων “δημοσίων” υπαλλήλων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Δεν είναι η `βουλή` της ΒΚ (βόρεια Κύπρος), είναι η Βουλή της ΤΔ (Τουρκική Δημοκρατία)” γράφει ότι χθες στη συνεδρία της λεγόμενης βουλής συζητήθηκε ο “νόμος” περί αποδοχών νεοπροσληφθέντων “δημοσίων” υπαλλήλων, ο οποίος ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η “βουλή” ετοιμάζει την ατζέντα της σύμφωνα με τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης και δεν έχει το δικό της χαρακτήρα. Αλλού γράφει ότι ο “υπουργός” γεωργίας, ενέργειας και φυσικών πόρων, Οντέρ Σεννάρογλου σε δηλώσεις του είπε ότι μια ενδεχόμενη σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου “νότιας Κύπρου” και Τουρκίας θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, αφού θα μειωθούν τα κόστη παραγωγής με αποτέλεσμα να μειωθεί και ο λογαριασμός του καταναλωτή. Η εφημερίδα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Ποιος θα σταματήσει την
καταστροφή αυτή;” αναφέρει ότι μέρος της οροσειράς του Πενταδακτύλου έχει καταστραφεί λόγω των μεταλλείων με την “κυβέρνηση” να μην παίρνει αποφάσεις για το θέμα παρά τις αντιδράσεις που έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί. Η εφημερίδα δημοσιεύει ολοσέλιδη φωτογραφία, η οποία απεικονίζει την περιοχή που έχει καταστραφεί και γράφει ότι μπροστά στα μάτια μας καταστρέφεται το περιβάλλον και δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε τίποτα. Αλλού γράφει ότι με συνθήματα και πανό εισήλθαν εντός της αίθουσας της λεγόμενης βουλής άτομα τα οποία είναι εναντίον του “νόμου” για τις αποδοχές “δημοσίων” υπαλλήλων. Γράφει ακόμα ότι εκδηλώσεις πραγματοποίησαν χθες οι δάσκαλοι στα κατεχόμενα ανήμερα της “ημέρας δασκάλου”, ενώ σε ομιλία του εκπρόσωπος της συντεχνίας των δασκάλων, ΚΤΟΕΟΣ, είπε ότι η στάση της “κυβέρνησης” στα προβλήματα του κλάδου προκαλεί απογοήτευση και θυμό.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή” γράφει ότι αυθαίρετα υποστατικά σε προστατευμένες παραλίες της κατεχόμενης περιοχής της Καρπασίας προκαλούν καταστροφή στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις παραλίες αυτές έχουν εντοπιστεί συνολικά 131 παράνομα υποστατικά, ενώ η “κυβέρνηση” παραμένει απαθής στις καταγγελίες που γίνονται. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο για επαφές βρίσκεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άιντα, ο οποίος θα έχει σειρά από επαφές τόσο με Ε/κ όσο και με Τ/κ πολιτικούς. Γράφει ακόμα ότι, επεισόδια δημιουργήθηκαν εντός της λεγόμενης βουλής κατά τη συζήτηση του “νόμου” για τις αποδοχές των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων αφού εντός της αίθουσας βρέθηκαν και μέλη της πρωτοβουλίας εναντίον του “νόμου”. Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν και τα πολιτικά κόμματα σε αντιπαράθεση, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι ο καθένας στη “βουλή” κάνει ό,τι θέλει.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Πλήρης συμφωνία για τις διαπραγματεύσεις” αναφέρεται στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για τις επαφές που είχε στην Τουρκία και γράφει ότι εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί ψευδοκράτος και Τουρκία ταυτίζονται πλήρως στα θέματα του Κυπριακού, διαπραγματεύσεων και φυσικού αερίου. Ο Έρογλου είπε ακόμα ότι η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από την κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Τ/κ διαπραγματευτής Εργκούν Ολγκούν είπε ότι τα δικαιώματα των Τ/κ και η λύση του Κυπριακού είναι δύο διαφορετικά θέματα και δεν πρέπει να συνδέονται. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα αναφέρεται και στην καταστροφή πύλης στα βενετικά τείχη της κατεχόμενης Αμμοχώστου, πύλης που οδηγούσε στη θάλασσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το άγαλμα του μικρού λιονταριού που κοσμούσε τη πύλη, έχει σταλεί σε αποθηκευτικό χώρο, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου το “τμήμα αρχαιοτήτων” αναφέρει ότι η πύλη και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής βρίσκονται υπό συντήρηση.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Να πώς ήρθαν” αναφέρεται στο πλοιάριο στο οποίο επενέβαιναν οι μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν από τις `αρχές` των κατεχομένων. Δημοσιογράφος της εφημερίδας επισκέφτηκε το πλοιάριο μετά και τη ρυμούλκηση του και κατέγραψε την κατάσταση στην οποία ζούσαν οι μετανάστες. Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφίες από τους χώρους παραμονής των ανθρώπων στις οποίες απεικονίζονται χώροι από σωρείες σκουπιδιών και άλλων αντικειμένων. Αλλού αναφέρει ότι το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη θα απονεμηθεί στην Τ/κ δημοσιογράφο Σεβκιούλ Ουλούνταγ και στον Ε/κ ποιητή Μιχάλη Χριστοφίδη και γράφει  ότι η αναγνώριση της Ουλούνταγ προκαλεί θαυμασμό και τιμή για τους Τ/κ. Γράφει ακόμα ότι απορρίφθηκε από τη λεγόμενη βουλή η αναθεωρημένη πρόταση “νόμου” για μείωση των απολαβών των νεοδιορισθέντων υπαλλήλων στο “δημόσιο”.
- See more at: http://ikypros.com/?p=62313#sthash.PZz4wPhe.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: