Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η μεταρρύθμιση του λεγόμενου δημόσιου τομέα, η εξαφάνιση του αεροπλάνου της Air Asia και οι επερχόμενες παράνομες προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο "Σκότωσαν 34 ανθρώπους", γράφει ότι χθες το βράδυ (28/12/2014)πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της παράνομης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα, από διάφορες οργανώσεις, ανάμεσα τους και η συντεχνία Τ/κ δασκάλων ΚΤΟΣ, εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Ρομπόσκι πριν 3 χρόνια, όπου σκοτώθηκαν 34 Κούρδοι χωρικοί, οι περισσότεροι των οποίων ήταν παιδιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο αεροσκάφος της Air Asia που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη, το οποίο αγνοείται με 162 επιβάτες. Αλλού γράφει ότι ο "υποψήφιος" για τις επερχόμενες "προεδρικές" εκλογές του 2015, Μουσταφά Ακιντζί, θα ανακοινώσει αναλυτικά το όραμα του στις 14 Ιανουαρίου.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο "Καινούργια εποχή στο 'δημόσιο'" αναφέρεται στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν στο λεγόμενο δημόσιο, με την πρόταση "νόμου" να είναι έτοιμη και το κάθε κεφάλαιο να τίθεται υπό ψηφοφορία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν θα γίνουν άλλες προσλήψεις εκτός από αυτές του διευθυντή προσωπικού και υφυπουργού, ενώ κάθε υπάλληλος θα έχει την ευκαιρία να διοριστεί διευθυντής στο τμήμα του. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις της "υποψήφιας" στις παράνομες προεδρικές εκλογές, Σιμπέλ Σιμπέρ, η οποία μιλώντας για την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει από πλευράς του κοινού είπε ότι η πολιτική χρειάζεται να κερδίσει από την αρχή την εμπιστοσύνη του "λαού", ενώ ένα καλό σύστημα ισούται με ένα ευτυχισμένο λαό. Γράφει ακόμα ότι πλημμύρισαν και χθες οι αγορές στα κατεχόμενα από καταναλωτές, οι οποίοι εν αναμονή του νέου έτους, τρέχουν να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο "Υποθηκεύουμε το μέλλον μας παίρνοντας δάνειο" γράφει ότι σε δηλώσεις του ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μπιρικίμ Οζγκιούρ, αναφερόμενος στο χρέος του
"δημοσίου" συνέστησε την προσοχή στο ρίσκο των τόκων του δημόσιου χρέους που δεν πληρώνεται, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η κάλυψη των τρεχουσών δαπανών με δανεικά ισούται με την υποθήκευση του μέλλοντος και την αρπαγή του φαγητού της επόμενης γενιάς από το τραπέζι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην εξαφάνιση του αεροσκάφους της Air Asia, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από την Ινδονησία στην Σιγκαπούρη, ενώ οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι ίσως το αεροσκάφος να έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Ιάβας. Γράφει ακόμα ότι η λεγόμενη πρόεδρος της "βουλής" Σιμπέλ Σιμπέρ, αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις στο "δημόσιο" τομέα είπε ότι τα συστήματα που λειτουργούν σωστά δημιουργούν χαρούμενους ανθρώπους.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο "Εάν δεν ανανεωθεί η NAVTEX, θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών", αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές κοντινές στην κυπριακή κυβέρνηση, η απόφαση της Τουρκίας σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση του Μπαρμπαρός μετά τις 30 Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού αναφέρεται επίσης στο αεροσκάφος της Air Asia το οποίου αγνοείται η τύχη, σημειώνοντας ότι οι συγγενείς των 162 επιβατών είναι ράκος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πληθωρισμός το 2014 έφτασε το 8,8%.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο "Έρχεται μεταρρύθμιση του 'δημόσιου τομέα'", αναφέρεται στις δηλώσεις της "προέδρου" της "βουλής" Σιμπέλ Σιμπέρ, η οποία είπε ότι εντός μερικών εβδομάδων αναμένεται να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της "βουλής",το νομοσχέδιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του "δημόσιου τομέα". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κωνσταντινούπολη και η Αντάλια κλαίνε, καθώς ο αριθμός των κρατήσεων και των προγραμματισμένων ταξιδιών για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στα κατεχόμενα, είναι μεγαλύτερος από αυτόν στις άλλες δύο περιοχές. Αλλού αναφέρει ότι τουρκικό εμπορικό πλοίο βυθίστηκε στα ανοικτά του ιταλικού λιμανιού της Ραβέννας, μέσα σε ταραγμένη θάλασσα, αφού συγκρούστηκε με ιταλικό εμπορικό σκάφος, με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη τριών ανθρώπων.
Πηγή: ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: