Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η Τουρκία σκέπτεται να μηνύσει την Ελλάδα για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους



Ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός έφερε πάλι στην επιφάνεια την πτώση του τουρκικού μαχητικού πριν από ...18 χρόνια και επιρρίπτει κατηγορίες στην Ελλάδα



Οι Τούρκοι εισαγγελείς προτίθενται να καταθέσουν μήνυση κατά των Ελλήνων αξιωματούχων, για την συντριβή ενός μαχητικού αεροσκάφους το 1996 στο Αιγαίο, μετά από δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα κατέρριψαν το τουρκικό μαχητικό.


Το περιστατικό είχε προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως αποτέλεσμα,  είτε αερομαχίας, είτε ατυχήματος.

Ο υποσμηναγός, Nail Erdoğan, ο οποίος ήταν σε εκπαιδευτική πτήση με τον αντισμήναρχο Osman Çilekli, εξαφανίστηκε όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στις 8 Οκτωβρίου 1996.

Ο Çilekli διασώθηκε από το σημείο της συντριβής που έγινε νότια του ελληνικού νησιού της Χίου, περίπου 7 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή, όπως γράφει η τουρκική Habertürk.

Ωστόσο, ο πιλότος δεν βρέθηκε ποτέ, παρά τις πολύμηνες προσπάθειες αναζήτησης.
Αργότερα, η κόρη του εκλιπόντος πιλότου, προσέφυγε, στον τότε Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να βρεθεί το σώμα του και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο τουρκικός στόλος χτένισε την περιοχή αλλά δεν κατάφερε να βρει το σώμα του πιλότου.

Οι οικογένεια του εκλιπόντος συνεχίζει τον αγώνα της για να βρει τον πιλότο και να προσαγάγει τους υπεύθυνους για το περιστατικό στη δικαιοσύνη.

Σε απάντηση ερωτήματος βουλευτή της αντιπολίτευσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι οι Έλληνες άνοιξαν πυρ στο αεροσκάφος  του Erdoğan, αναγνωρίζοντας την ενοχή του ελληνικού στρατού στο περιστατικό για πρώτη φορά.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Mehmet Emin Keleş, ανέφερε  ότι το υπουργείο παραδέχθηκε αυτό  που έψαχναν επί χρόνια. Ο Keleş, είπε στην Habertürk, ότι εδώ και καιρό, προσπαθεί να καταθέσει αγωγή κατά της Ελλάδας, αλλά οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν, καθώς το περιστατικό χαρακτηρίσθηκε ως αερομαχία και ατύχημα.

Ο Keleş είχε ζητήσει, προηγούμενα, τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό μετά από δημοσιεύματα των ελληνικών και τουρκικών μέσων ενημέρωσης το 2003, ότι το μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Είπε ότι προσέφυγε στο γραφείο του εισαγγελέα στην Άγκυρα και ζήτησε να απαγγείλει καταγγελία κατά του Έλληνα επικεφαλής του προσωπικού κατά τον  χρόνο του συμβάντος, καθώς και στον Έλληνα πιλότο, Θάνο Γρίβα, που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και κατέρριψε το τουρκικό μαχητικό.

Ο Keleş, είπε ότι είναι ίδια περίπτωση όπως η επιδρομή που έγινε στο Μαβί Μαρμαρά και στην πτώση από την Συρία του τουρκικού μαχητικού.

Αυτό σημαίνει, ότι  η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί ότι η πτώση του αεροσκάφους έγινε στα διεθνή ύδατα και όχι στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Εάν οι εισαγγελείς συμπεριλάβουν τον ισχυρισμό του Keleş στο κατηγορητήριό τους, αυτό σημαίνει ότι θα προκύψουν κατηγορίες εναντίον των Ελλήνων αξιωματούχων για την εντολή ή τη διαδικασία της επίθεσης, ακόμη, και ότι το τουρκικό μαχητικό δεν συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια.

Οι αερομαχίες και οι «παρενοχλήσεις» των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι κοινό περιστατικό, ειδικά από τη δεκαετία του 1990, καθώς οι εντάσεις ήταν υψηλές μεταξύ των δύο χωρών για την αμφισβήτηση του εναέριου χώρου και τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου. 

Οι δύο χώρες έχουν από καιρό αποτύχει να καταλήξουν σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


--
Habertürk- Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια: