Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ο κόσμος το 2015. Νέες ισορροπίες σε επικίνδυνα παιχνίδια.


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Με χθεσινό δημοσίευμα στο Geopolitics αναφερθήκαμε στις εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον πλανήτη, δίνοντας μια γρήγορη εικόνα της πολιτικής κατάστασης όπως εκτιμάται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και πως δύναται να διαμορφωθεί μετά τις κάλπες σε κάθε χώρα.


Σήμερα, θα προσπαθήσουμε με μια γρήγορη ανάλυση, να δώσουμε την παγκόσμια εικόνα για το 2015 με τις νέες ισορροπίες και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. 



Το νέο έτος είναι μια χρονιά με μικρές προσδοκίες παγκοσμίως καθώς οι πολιτικές και κονωνικές αναταράξεις σκιάζουν τη γεωπολιτική διεθνή σκακιέρα.

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται η νέα ψυχρή αναμέτρησηΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο τόσο την ουκρανική κρίση που δεν έπαψε να υφίσταται αλλά και τις κινήσεις υπεροχής και ανοίγματος που πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόερδος Β.Πούτιν προς την Ανατολή. Μετά τις επαφές και τις συμφωνίες με Κίνα, σειρά έχουν τα ρωσικά ανοίγματα σε Ινδία και Πακιστάν που φλερτάρουν με την ιδέα να ενταχθούν στις χώρες Brics. ( Διαβάστε εδώ: Ινδία και Πακιστάν Δυο χώρες με υψηλό πυρηνικό ρίσκο)

O αμερικανός πρόερδος από την άλλη, μπορεί να πόζαρε σε φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου αμέριμνος στη Χαβάη να απολαμβάνει το παγωτό του,κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι και τόσο ειδυλιακή. Στις ΗΠΑ το 2015 αναμένεται να κυλήσει με εντάσεις και αντιπαραθέσεις καθώς το ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα του δυσκολέψει τη θητεία.Ρεπουμπλικάνοι που αντιδρούν σε όλα, όπως το σύστημα υγείας, το μέταναστευτικό αλλά και την ιστορική εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα. Το μόνο που μένει στον αμερικανό πρόεδρο πλέον, ο οποίος στο εσωτερικό της χώρας βάλλεται από παντού εξαιτίας των λανθασμένων κινήσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι να βγει μπροστά και να αποδείξει την όποια ισχύ του.

Στη Ρωσία, αν και οι κυρώσεις συνεχίζονται, οι Ρώσοι και ο καθολικής αποδοχής πρόερδος τους Β.Πούτιν δείχνουν να αντέχουν. Και ενώ η οικονομική πίεση συνεχίζεται με την τιμή του πετρελαίου να κατρακυλά, ο Πούτιν στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του χαρακτήρισε ιστορική την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία και έδειξε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να σταματήσει να αποζητά τον έλεγχο της Ευρασίας. Ταυτόχρονα, στη προσπάθεια του να

ξαναζωντανέψει τη παραπαίουσα ρωσική οικονομία υπέγραψε αμυντική συνεργασία με το Πακιστάν. Τέτοιου είδους συνεργασίες αναμένεται να χρησιμοποιήσει η Ρωσία προτάσσοντας την πολεμική της βιομηχανία και συγκεντρώνοντας γύρω της ιδιότυπες συμμαχίες σε μια προσπάθεια απάντησης στα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ.


Την ίδια ώρα, η Ουκρανία, ένα χρόνο μετά τα βίαια επεισόδια, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς δεν έχει λάβει την οικονομική βοήθεια που ποθούσε από Ευρώπη και Αμερική. Το πιο ανησυχητικό, όμως, που μοιάζει να τρομάζει και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει να αποτελεί την αρχή του ντόμινο αλλαγών των συνόρων όχιμόνο στην ευρύτερη περιοχή των χωρών που ανήκαν στηνπρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και στη δύσκολη γεμάτη "φυλετικό μπαρούτι" περιοχή των Βαλκανίων. Από τη μια,λοιπόν,έχουμε το φόβο σε Υπερδνειστερία, Οσετία και Αμπχαζία αλλά και στη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπου οι μνήμες του πολέμου είναι ακόμη νωπές. 


Παράλληλα, η ένωση Αλβανίας-Κοσόβου και ο πιθανός διαμελισμός των Σκοπίων που οδηγούν σε ενίσχυση της Αλβανικής αυτονομίας στην ευρύτερη περιοχή ενδέχεται να προκαλέσουν ένταση και αναταραχή στα γειτονικά κράτη.


Ενώ συμβαίνουν αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με τους δαίμονες της. Με τη Γερμανία να προσπαθεί να ισορροπήσει προς ίδιον όφελος την κατάσταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και την κρίση να χτυπά όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η γηραιά ήπειρος παραμένει κυριολεκτικά η γερασμένη εικόνα του παλιού της εαυτού χωρίς πολιτικές αντιμετώπισης αλλά με οικονομικά μέτρα.Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Ισπανία μέσα στο 2015 αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ενδέχεται να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες.

Μέσα σ΄αυτό το δύσκολο οικονομικά και κοινωνικά σκηνικό έρχεται ως απροσδιοριστος παράγοντας ο φόβος των Τζιχαντιστών που αυξάνουν απειλές για χτυπήματα αυτοκτονίας καθώς έχουν αρχίσει να εμφανίζονται όλο και περισσότεροι μοναχικοί λύκοι στο προσκήνιο, γεγονός που δυσκολεύει τον εκ των προτέρων εντοπισμό τους.

Το αραβικό καζάνι συνεχίζει να βράζει και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει κυρίως την Ευρώπη λόγω της εγγύτητας αλλά και όλο τον πλανήτη. Η γειτονική μας Άγκυρα αναμένεται να κλιμακώσει κι άλλο τις πιέσεις για το φυσικό αέριο, τώρα που νιώθει πιο δυνατή λόγω και της σχέσης με τη Ρωσία. Η Κύπρος,από τη δική της πλευρά, έχει στραμμένη τη ματιά της στις εκλογές στο Ισραήλ, καθώς σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση της μέσω των σχέσεων με Ισραήλ αλλά και Κάιρο.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η κατάσταση στην Άπω Ανατολή με την Κίνα να σέρνει τον οικονομικό χορό, καθώς εισέρχεται ως πρώτη οικονομική δύναμη το 2015 μαζί με τις ΗΠΑ.Κίνα που έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία, αναμένεται να δούμε τώρα πόσα θα βοήθησει το Πεκίνο τη Μόσχα. 


Εκρηκτικό θα είναι το κοκταίλ των εξελίξεων και στη περιοχή της Λατινικής Αμερικής καθώς Βενεζουέλα και Αργεντινή οδηγούνται σε εκλογές το 2015. Αργεντινή που έχει να αντιμετωπίσει και το στοίχημα μιας δεύτερης χρεοκοπίας με την οποία απειλείται από τις αγορές. Σαφώς τη μερίδα του λέοντος σε αναφορές στον Τύπο, θα κατέχει η Κούβα και οι εξελίξεις μετά την προσέγγισης με τις ΗΠΑ, ενώ δύσκολη αναμένεται να είναι η χρονιά για την Ντίλμα Ρούσεφ καθώς αν και επανεξελέγη έχει να αντιμετωπίσει φτώχεια και ανεργία.


Καθώς θα προχωράμε στις εξελίξεις, το Geopolitics θα είναι εδώ για να ασχοληθεί με κάθε θέμα πιο αναλυτικά για καλύτερη ενημέρωση γιατί δυνατός είναι όποιος έχει τη γνώση. 


http://www.geopolitics.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: