Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, οι κατηγορίες των οικολόγων ότι για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες φταίει η “κυβέρνηση” η πρόταση της λεγόμενης ένωσης ξενοδόχων να προωθήσουν τον θρησκευτικό τουρισμό στα κατεχόμενα αλλά και ο πονοκέφαλος που προκαλεί στις “αστυνομικές” αρχές η αύξηση των χρηστών του συνθετικού ναρκωτικού Μπονζάι είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Τα έβαλα στην βαλίτσα” αναφέρεται στο σκάνδαλο δολιοφθοράς λεγόμενου βουλευτή στα κατεχόμενα αλλά και στις δηλώσεις του πρώην λογιστή της εταιρείας “Χατζί Αλί” Μουράτ Τσαγάλ,  ο οποίος παραδέχτηκε ότι εξαργύρωνε επιταγές και τα λεφτά τα έβαζε σε βαλίτσα για να τα παραδώσει. Γράφει ακόμα στις κατηγορίες του λεγόμενου βουλευτή Ερσίν Τατάρ ότι οι “αρχές” κλείνουν τα μάτια τους στα χρέη που έχουν δημιουργήσει τα πρακτορεία στοιχημάτων στα κατεχόμενα. Αναφέρεται ακόμα στις κατηγόριες που εξαπέλυσε εναντίον του Ρεπουμπλικανικού  Τουρκικού Κόμματος, ο Ιζέτ Ιζτζάν ο οποίος είπε ότι αποφάσεις όπως η  μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μάσκα που φοράει η “κυβέρνηση” του ΡΤΚ για να επηρεάσει τους πολίτες.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Ας γνωριστούμε με τη θρησκεία” αναφέρεται στην πρόταση του “προέδρου” της λεγόμενης ένωσης ξενοδόχων των κατεχομένων Χουσεΐν Ακτίγ για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στα κατεχόμενα. Γράφει ακόμα ότι έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο λεγόμενος αστυνομικός διευθυντής Αμμοχώστου, Ομέρ Ταζέογλου, 48 χρόνων, ο οποίος κηδεύτηκε χθες. Αναφέρει ακόμα ότι ελπίδες για εργοδότηση αναπήρων έδωσε η χθεσινή διοργάνωση της Ημέρας καριέρας αναπήρων, ενώ σε δηλώσεις τους άτομα με αναπηρικά προβλήματα εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι τους ανοίγεται μια πόρτα ελπίδας  στο θέμα της εργοδότησης.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Άντε νέοι για συγκέντρωση” γράφει ότι το τμήμα νεότητας της “ΤΔΒΚ” κάλεσε τους νέους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παρευρεθούν σε συγκέντρωση του “υποψηφίου” για την λεγόμενη προεδρία Ντερβίς Έρογλου. Αλλού κάνει αναφορά στον πονοκέφαλο που προκαλεί η αύξηση της χρήσης του συνθετικού ναρκωτικού “μπονζάι”, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πρατηριούχοι είναι ικανοποιημένοι αφού η μείωση στις τιμές των καυσίμων έχει επηρεάσει θετικά τις πωλήσεις τους.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Το απευθείας εμπόριο στο ράφι” γράφει ότι ο κανονισμός, ο οποίος στόχευε στην οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων και ετοιμάστηκε το 2004 δεν έχει ακόμα πάρει σάρκα και οστά ενώ και οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά και το “Ναι” των Τ/κ στο δημοψήφισμα έπεσαν στο κενό. Γράφει ακόμα ότι, βιολόγοι και οικολόγοι στα κατεχόμενα κατηγορούν τους “αρμοδίους” για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις τελευταίες πλημμύρες αφού λόγω της παρέμβασης τους έχουν οδηγήσει τη φύση στην εκδίκηση. Αλλού γράφει ότι, 61χρονος οδηγός στην κατεχόμενη Λευκωσία έχασε τον έλεγχο του οχήματος του με αποτέλεσμα να αναποδογυριστεί και να βρεθεί σε αυλή παρακείμενου σπιτιού ενώ ο οδηγός του οχήματος την γλύτωσε με ελαφρούς τραυματισμούς.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Κρίση προσφορών” αναφέρεται αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση όπως η διαδικασία για τις προσφορές που αφορούν τις εργασίες αναστύλωσης μνημείων στα κατεχόμενα να γίνεται στην Άγκυρα. Γράφει ακόμα ότι, παράσταση με την ονομασία “Καγίπ” ανέβασαν στο Σατυρικό Θέατρο ομάδα ηθοποιών σε σκηνοθεσία της Αλιγιέ Ουμανέλ. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε δηλώσεις της Σιμπέλ Σιμπέρ, “υποψήφιας” στις παράνομες προεδρικές εκλογές, η οποία επισκέφτηκε την κατεχόμενη Αμμόχωστο στα πλαίσια της “προεκλογικής” εκστρατείας της και τόνισε τη σημασία της αύξησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την “πολιτεία”.
- See more at: http://ikypros.com/?p=76054#sthash.Wuu27NKW.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: