Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ένας αναξιόπιστος Αναν-ιστής Αναστασιάδης εξευτελίζει ξανά την Κύπρο

Γράφει ο Σάββας Ιακωβίδης

Έχουμε έναν τραγικά αναξιόπιστο, ταπεινωμένο, απελπισμένο, ανεπαρκή Πρόεδρο, που προβάλλει αυτήν τη θλιβερή εικόνα τής υπό έκλειψιν Κυπριακής Δημοκρατίας, προς φίλους και εχθρούς

Πρώτη και αμάχητη αρετή ενός σοβαρού, αξιοπρεπούς, συνεπούς και υπεύθυνου ηγέτη, στις διακρατικές και διεθνείς συναλλαγές του, είναι η αξιοπιστία. Αυτή είναι συνάρτηση θεμελιωδών αρχών και αξιών, ορθοτομημένης πίστης στους εθνικούς στόχους, αταλάντευτης διεκδίκησης των συμφερόντων και των δικαίων του λαού. Είναι ακόμα αποτέλεσμα βαθύτατης βεβαιότητας στην επιβίωση του τόπου, στα δικαιώματα, στα ιδανικά και στα συμφέροντά του. Ιδιαίτερα για έναν κατακτημένο από τον Τούρκο τόπο, ο ηγέτης οφείλει να είναι ανειρήνευτος μαχητής και αγωνιστής, ώστε να τον σέβονται ακόμα και οι εχθροί του, πόσω μάλλον οι φίλοι και σύμμαχοί του. Με απλά λόγια, η τουρκοκατακτημένη Κύπρος χρειάζεται έναν ηγέτη που να ξέρει τι θέλει, πώς και με ποια μέσα να το επιδιώξει με επιμονή, να ασκεί ρεαλιστική και σώφρονα πολιτική, να είναι αποδεκτός από όλους και χρήσιμος, προβλεπτός και συνεπής στις δεσμεύσεις και στις υποσχέσεις του. Προκαλούμε, λοιπόν, κάθε εχέφρονα Έλληνα Κύπριο να απαντήσει: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρίνεται στις πιο πάνω θεμελιώδεις προδιαγραφές;

Η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δύστυχων πολιτών αυτού του χαροκαμένου τόπου είναι ένα βροντερό «όχι». Ο Ν. Αναστασιάδης εξελίσσεται στον πιο τραγικό, στον πιο απελπισμένο, στον πιο αναξιόπιστο Πρόεδρο από κτίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήσαμε όλους τους Προέδρους, από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη. Όλοι οι προκάτοχοι του σημερινού Προέδρου διέπραξαν σοβαρότατα λάθη, συμπεριφέρθηκαν συχνά ανεπίτρεπτα, έπεσαν σε παγίδες, υποχώρησαν στους Τούρκους. Ο Ν. Αναστασιάδης φαίνεται να τους ξεπερνά σε όλα! Αναίρεσε όλες τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε πριν εκλεγεί. Εξαπάτησε το εκλογικό σώμα με υποσχέσεις ότι αυτός ήταν ο ηγέτης που θα ίππευε την κρίση. Δεσμεύτηκε έναντι κομμάτων και πολιτών για τα σημαντικότερα ζητήματα, και ειδικά για το Κυπριακό και την οικονομία. Τελικά, τους έγραψε όλους κανονικά ως ο τελευταίος δημαγωγός πολιτικάντης.

Ήταν ο πρωταγωνιστής στους εκβιασμούς για να δεχτούμε το καταραμένο σχέδιο Ανάν. Ουδέποτε το απαρνήθηκε. Όσα συνομολόγησε με τον κατοχικό Έρογλου στις 11/2/2014, με την Κοινή Δήλωση, συνιστούν συνέχεια της υλοποίησης του σχεδίου Ανάν. Τον Μάρτη του
2013 αποδέχθτηκε το κούρεμα της οικονομίας και των καταθετών. Πήγε, είπε, αξιόπιστος στις Βρυξέλλες και επέστρεψε αναξιόπιστος. Αντί να αναμέλψει ένα εδαφιαίο mea culpa για το κούρεμα και για το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στον Σάλα και στην Πειραιώς, ψαλμωδεί πως η οικονομία πάει καλύτερα αλλά… οι άνθρωποι δυστυχούν! Στο Κυπριακό, ο Ν. Αναστασιάδης εισπράττει τον έναν εξευτελισμό μετά τον άλλον, και δεν συμβαίνει τίποτε στα γύφτικα. Οι Τούρκοι έστειλαν τον «Βάρβαρο» πέρυσι στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτός συνέχιζε να συνομιλεί. Στις 23/6/2014, με το 105σέλιδο έγγραφο Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου, η Τουρκία χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα». Και δεν ίδρωσε το αφτί του. Μέχρι σήμερα δεν απαίτησε απόσυρσή του ούτε απαίτησε κυρώσεις από την ΕΕ, ενώ συμφώνησε σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου εισέβαλαν τον περ. Σεπτέμβριο στην κατεχόμενη Κύπρο και ο Ν. Αναστασιάδης περίμενε… μήνυμα από τον σουλτάνο, όπως τον περιγελούσαν οι Αμερικανοί και Εγγλέζοι φίλοι του. Ο Ερντογάν όντως του έστειλε: Τον «Βάρβαρο» με συνοδεία πολεμικών σκαφών. Ο Ν. Αναστασιάδης αντέδρασε, επιτέλους, στη νέα κατοχή της κυπριακής -και ευρωπαϊκής- ΑΟΖ και ορθά ανέστειλε τη συμμετοχή του στις συνομιλίες. Με τις ορθές απαιτήσεις όπως ο «Βάρβαρος» αποχωρήσει και η Τουρκία σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία και ο Νορβηγός… Ντάουνερ, με εγγλεζοαμερικανική υπόκρουση, απαίτησαν όπως το θέμα των υδρογονανθράκων τεθεί στο τραπέζι. Ορθά, ο Ν. Αναστασιάδης απέρριψε την παγίδα, συνεπικουρούμενος από την πολιτική ηγεσία. Όλοι περίμεναν πως ταυτόχρονα θα απαιτούσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα προέβαινε σε πάγωμα της ενταξιακής πορείας της.

Όλοι εξαπατήθηκαν από έναν Πρόεδρο που επιβεβαίωσε ξανά πόσο αναξιόπιστος, ταπεινωμένος, απελπισμένος και ξεφτιλισμένος κατάντησε από τους Τούρκους. Αυτός ο… «γενναίος», κατά τη γλοιώδη και γελοιώδη αποστροφή Κασουλίδη, διασυνέδεσε το εδαφικό με τους υδρογονάνθρακες, επειδή έτσι τον παρότρυνε ο Νορβηγός… Ντάουνερ. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Δήθεν για να κάνει… διπλωματικό ελιγμό. Οι Τούρκοι, εις ανταπόδοσιν της καλοσύνης Αναστασιάδη, ανακοίνωσαν νέα NAVTEX μέχρι τον Απρίλιο. Οι μεγάλοι ινστρούχτορες, Αμερικανοί, διά του πρέσβη τους Κένιγκ, διαμήνυσαν να σταματήσουν τα λόγια (Αναστασιάδη) και οι πράξεις (των Τούρκων) και να τσακιστούν να πάνε σε συνομιλίες, άσχετο αν συνεχίζεται η τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της κυπριακής -και ευρωπαϊκής- ΑΟΖ. Να μη διερωτάται πλέον κανείς γιατί οι Τούρκοι μας απειλούν, μας εκβιάζουν, μας εξευτελίζουν, μας χλευάζουν και οι ξένοι χαχανίζουν μαζί μας.

Έχουμε έναν τραγικά αναξιόπιστο, ταπεινωμένο, απελπισμένο, ανεπαρκή Πρόεδρο, που προβάλλει αυτήν τη θλιβερή, ολέθρια και καταστροφική εικόνα της υπό έκλειψιν Κυπριακής Δημοκρατίας, προς φίλους και εχθρούς. Ένας ναινέκος Πρόεδρος με ναινέκους παραστάτες, χωρίς ίχνος συνέπειας, αξιοπρέπειας, περηφάνιας, πίστης σε αρχές και στα δίκαια, στα δικαιώματα και στα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού. Κανένας, ούτε φίλος ούτε εχθρός, δεν σέβεται εκείνον που δεν σέβεται τον εαυτό του, την πατρίδα του, τους συμπατριώτες του, την ιστορία του τόπου, τα δίκαια και τους αγώνες του.

http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: