Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η μεγαλειώδης πορεία στο Παρίσι ενάντια στην τρομοκρατία, το παρασκήνιο της ανανέωσης της Navtex για το Μπαρμπαρός και οι διαμαρτυρίες για τις “κρατικές” ενισχύσεις στις παραγωγικές ομάδες του αγροτικού τομέα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στην προσάραξη του συνοδευτικού πλοίου του Μπαρμπαρός στη χερσόνησο της Καρπασίας, η περίφραξη της προστατευόμενης εκεί περιοχής και η τουριστική της εκμετάλλευση, κ.ά.
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Ο Ερντογάν τα τίναξε στον αέρα” αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης” χθες, σύμφωνα με το οποίο την εντολή για ανανέωση της οδηγίας Navtex για το Μπαρμπαρός δεν ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου που την έδωσε, αλλά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αιφνιδιάζοντας για ακόμη μια φορά τη διεθνή κοινότητα. Αλλού γράφει ότι το πλοίο ανεφοδιασμού του Μπαρμπαρός προσάραξε ανοικτά του Ριζοκαρπάσου και μετά από προσπάθεια και βοήθεια πλοίου της “ακτοφυλακής” μπόρεσε να συνεχίσει την πορεία του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή πορεία στο Παρίσι και μιλά για ιστορική πορεία ενάντια στην τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι παρευρέθηκαν και 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων “ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου, που για εβδομάδες βομβάρδιζε τη Γάζα”.
Με τίτλο “Ιστορική αλληλεγγύη” η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) αναφέρεται στη χθεσινή μεγάλη πορεία στο Παρίσι και αφιερώνει σχεδόν ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στην εκδήλωση, σχολιάζοντας ότι ο κόσμος δεν είδε ποτέ τέτοια κοσμοσυρροή και ηγέτες από 50 κράτη πορεύθηκαν, χέρι με χέρι. Μπορούσες, γράφει, να δεις τις σημαίες σχεδόν όλων των χωρών και παρά το ότι υπήρχαν διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες και χρώματα περπάτησαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου μαζί, με μια καρδιά, ενάντια στην τρομοκρατία. Στο δεύτερο θέμα της πρώτης σελίδας, αναφέρεται στην προσάραξη του συνοδευτικού πλοίου του Μπαρμπαρός και γράφει ότι στο σήμα SOS που εξέπεμψε το βοήθησε ομάδα της “ακτοφυλακής”.
Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Επιχορηγήσεις πολλές, χρήμα καθόλου”
γράφει ότι στο δρόμο είναι οι εσπεριδοκαλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί και παρά το ότι το μεγαλύτερο μέρος των “κρατικών” επιχορηγήσεων έχει δοθεί στον αγροτικό τομέα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Προσθέτει δε ότι τα αιτήματα είναι πολλά, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Αλλού γράφει ότι στην κατεχόμενη Καρπασία έχει περιφραχθεί η περιοχή προστασίας του περιβάλλοντος όπου ζουν ελεύθερα γαϊδούρια και θα μπορούν οι τουρίστες να τα επισκεφθούν και να τα δουν έναντι εισιτηρίου, ωστόσο υπάρχει καβγάς μεταξύ του “υπουργείου” περιβάλλοντος και του “δήμου” (Ριζοκαρπάσου) για το ποιος έχει την αρμοδιότητα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στις “κεντρικές φυλακές” υπάρχει υπερπληθώρα κρατουμένων που φτάνει τους 299 και προσθέτει ότι το κτίριο που χτίστηκε το 1982 με 175 κρεβάτια, αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα χωρητικότητας, έλλειψη προσωπικού και ασφάλειας.
Με τίτλο “Ώμο με ώμο” η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) αναφέρεται στη χθεσινή πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, εις μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo», στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι αλλά και αρκετοί αρχηγοί χωρών. Αλλού γράφει ότι από το Νοέμβριο του 2004 το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας ξεπέρασε το 1,03 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ακαδημαϊκών Ισμαήλ Κεμάλ, του Πανεπιστημίου Κύπρου, και Αχμέτ Σοζέν, του “πανεπιστημίου” της Ανατολικής Μεσογείου, οι συνομιλίες  για το Κυπριακό θα αρχίσουν το δεύτερο μισό του 2015.
Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα Τάξη) με τίτλο “Μια καρδιά ενάντια στην τρομοκρατία” γράφει για την εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Γαλλία εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και αρχηγών κρατών για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι. Αλλού αναφέρεται στο πλοίο ανεφοδιασμού “KOFSO” του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου “Μπαρμπαρός”, του οποίου η μηχανή παρουσίασε βλάβη με αποτέλεσμα να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι της Λεύκας, αφού η δημιουργία νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Μόρφου δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον του δικού τους νοσοκομείου.
- See more at: http://ikypros.com/?p=73549#sthash.sd1GT2aC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: